Categorieën
Huis

Vanaf 2019 wettelijke erkenning voor cv installateurs

In 2019 is er hoop verandert op het gebied van veiligheid van cv-ketels. Sinds dit jaar mogen er namelijk alleen erkende installatiebedrijven, die monteurs in dienst hebben met verstand van zaken, cv-ketels installeren en onderhouden. Dit betekent dat de veiligheid van de woningeigenaren flink toeneemt. Iets waar organisatie Uneto-VNI al ruim drie jaar voor aan het lobbyen is! Maar waarom is deze maatregel eigenlijk doorgevoerd?

Het gevaar van koolmonoxide

Eén van de belangrijkste aanleidingen van de doorvoering van deze wet is het gevaar van koolmonoxide. Dit is gas is erg gevaarlijk en jaarlijks belanden er zo 200 tot 400 mensen in het ziekenhuis door dit giftige gas. Van deze slachtoffers overlijden er circa tien. Tragisch, want het is een ongeluk dat door professionaliteit voorkomen kan worden. De meeste ongevallen gebeuren namelijk door de onkunde of nalatigheid van de installateur. Veel mensen denken dat koolmonoxide alleen voorkomt bij open of verouderde ketels, maar dat is niet helemaal correct. Wanneer een cv-systeem niet goed wordt aangelegd, is de kans op koolstofmonoxide vergiftiging even groot en is er tevens kans op een woningbrand.

Overige redenen

Naast dat het simpelweg gevaarlijk is om door iemand die niet vakbekwaam is jouw cv te laten installeren, is het ook erg lastig in te schatten of iemand überhaupt vakbekwaam is. Het is lastig te bepalen hoelang iemand bezig moet zijn met het installeren of onderhouden van je cv, want dit verschilt per cv. Doordat een erkenning nu verplicht is, weet je zeker dat je de installatie of het onderhoud van je cv in goede handen is. Daarnaast is het lastig om iemand achteraf juridisch aansprakelijk te stellen en is het niet alleen voor jou belangrijk dat je een veilig cv-systeem hebt, maar ook voor je buren en andere omwonende.

Verplichtingen

Naast het inhuren van erkende professional, is het vanaf 2019 ook verplicht dat de buizen voor luchttoevoer en rookgasafvoer van erkende bedrijven zijn en ook worden aangelegd door deze bedrijven. Wanneer je hier niet aan voldoet, riskeer je een boete.

Twijfel je nu of jouw cv-systeem honderd procent veilig is? Kijk dan eens naar de Intergas CV ketels bij Cvkoopjes.nl. Zij zijn een erkend bedrijf met veel verschillende opties op het gebied van cv-ketels. Het aanschaf van een nieuwe ketel is alleen iets om goed voor te gaan zitten voor de veiligheid, maar ook omdat een goede cv-ketel kopen een echt goede investering is voor je huis, en eentje te snel moeten vervangen is een flinke kostenpost.