Categorieën
Klussen

Ventilatie in de badkamer: zo monteer jij het in no-time!

In je badkamer ontstaat veel waterdamp wanneer je warm hebt gedouched en niet alles gelijk droog maakt. Als deze waterdamp niet weg kan gaan en op de muren blijft, kan deze condens schimmels en vreemde luchtjes veroorzaken. Dit is slecht voor de gezondheid en je komt ook nog eens moeilijk van de schimmel af. Een goede ventilatie kan dit voorkomen.

Wanneer je weet dat je de badkamer gaat verbouwen is het slim om de ventilatie mee te nemen in de bouwplannen. Zo hoef je niet steeds na het douchen jouw nieuwe badkamer te drogen en blijft het nieuwe mooi. Je kunt ervoor kiezen om iemand in te huren voor het installeren van een ventilatie, maar als je een beetje handig bent dan kun je bij ventilatieshop badkamerventilatoren je ventilator kopen en zelf installeren.

Voorbereiding is het halve werk

Om niet tot problemen te komen wanneer je jouw ventilatie installeert, is een goede voorbereiding belangrijk. Denk na over het type ventilator, de capaciteit, de bedieningswijze en de diameter van de ventilatiekanalen. Om te bepalen wat voor capaciteit jouw ventilator moet hebben, reken je de volgende formule uit: (lengte x breedte x hoogte van de badkamer) x 10. De uitkomst hiervan is de hoeveelheid lucht die de ventilator in een uur tijd moet kunnen verplaatsen.

Hoe gaat de lucht uit je huis?

Het is slim om een vaste ventilatiebuis te gebruiken omdat je deze makkelijk kunt gebruiken wanneer je ventilator vervangt. Het is belangrijk dat de lucht een zo klein mogelijke weg moet afleggen voordat het buiten komt. Daarnaast moet de buis ook recht zijn.

Bereidt de bedrading voor.

Laat de bedrading net naast de buis (zo’n 1 centimeter) uitkomen. Bekijk goed welke draden je allemaal nodig hebt voor de ventilator die je gekozen hebt. Als je alles wil open houden is het slim om de volgende draden in huis te halen: een vaste voeding (bruin), nuldraad (blauw) en een schakeldraad (zwart) die vanaf de (licht) schakelaar komt.

Wanneer je jouw geschikte ventilator bij bijvoorbeeld Ventilatieshop of Praxis hebt gekocht, is het heel belangrijk dat je de gebruiksaanwijzing van deze ventilator doorleest. Je kunt wel zo’n goede voorbereiding hebben, maar de ventilator op de juiste manier installeren is het belangrijkst.