Categorieën
Handig Klussen

Veilig werken met elektra? Dat doe je zo!

Ga je zelf aan de slag met elektra? Dan is het zaak dat je weet waar je aan begint. Het aanleggen van een extra stopcontact of het plaatsen van een extra schakelaar is namelijk niet makkelijk. Bovendien kan dit behoorlijk gevaarlijk zijn. Je werkt immers met elektra, waardoor je een schok kunt krijgen. Daarom moet je altijd veilig te werk gaan. De meeste mensen hebben echter geen idee hoe zij veilig met elektra moeten werken. Geldt dit ook voor jou? Dan ben je hier aan het juiste adres. Hieronder krijg je namelijk drie tips van een elektricien om veilig te werken met elektra!

1. Schakel de stroom uit

Indien je zelf aan de slag gaat met elektra, ligt het gevaar van een stroomschok altijd op de loer. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Voordat je begint, moet je daarom altijd eerst de elektra uitschakelen. Het is voldoende om alleen de groep uit te schakelen waarmee je aan het werk gaat. Zodoende kun je elders in het huis nog gewoon stroom gebruiken. Check altijd even of de stroom daadwerkelijk van de installatie af is voordat je aan de slag gaat. Maak hiervoor gebruik van een spanningsmeter.

2. Werk met goed gereedschap

Bij werkzaamheden aan elektra is gereedschap een welkom hulpmiddel. We kennen vandaag de dag ontzettend veel gereedschappen. De kans is groot dat je onder meer een schroevendraaier en tang gebruikt voor de werkzaamheden. Hierdoor is het werk namelijk aanzienlijk makkelijker uit te voeren. We raden je aan om geïsoleerd gereedschap te gebruiken. Waarom? Met dit gereedschap ben je namelijk beter beschermd tegen stroomschokken. Met dit gereedschap loop je dus aanzienlijk minder gevaar wanneer je zelf met de elektra aan de slag gaat.

3. Laat elektra aanleggen door een professional

Ben je bang om zelf een stroomschok te krijgen? Of heb je geen idee hoe je begint met de werkzaamheden aan elektra? Ga dan niet zelf aan de slag maar schakel een elektricien in. Voor hem is het werken met elektrische installaties namelijk dagelijkse kost. Hij weet hoe hij te werk moet gaan en sluit de elektra bovendien altijd veilig aan. Zodoende ben je verzekerd van een veilige en goedwerkende elektrische installatie!