Categorieën
Huis

Veilig stoken: waar moet je op letten?

Heb je thuis een kachel? Dan maak je hier op de koude dagen ongetwijfeld behoorlijk veel gebruik van. Logisch, want zo’n kachel is vaak aanzienlijk goedkoper dan de energie die nodig is voor de centrale verwarming. Het gebruik van een (hout)kachel brengt echter de nodige gevaren met zich mee. Er vindt namelijk verbranding plaats, waardoor er bijvoorbeeld altijd kans is op een schoorsteenbrand. Daarom is het zaak om altijd veilig te stoken. Veel mensen hebben echter geen idee hoe zij dit doen. Deze schoorsteenveger geeft je hier een aantal aandachtspunten om veilig te kunnen stoken.

Gebruik uitsluitend droog hout

Ben je in het bezit van een houtkachel? Dan heb je ongetwijfeld weleens gehoord dat het hout goed moet drogen voordat je het in de kachel gooit. De meeste mensen denken dat dit alleen is omdat het houdt dan beter brandt. Dit is echter niet het geval. Het is namelijk ook een stuk veilig om te stoken met droog hout in plaats van nat hout. Waarom? Omdat er bij nat hout creosoot vrijkomt. Dit is een stroperig goedje dat zich kan gaan ophopen in jouw schoorsteen. Indien creosoot hier een hoge temperatuur bereikt, vliegt het in brand. Een schoorsteenbrand is in dat geval geboren.

Stook niet op windstille dagen

Staat er niet of nauwelijks wind? Of is het behoorlijk mistig? Dan raden wij jou aan om jouw kachel uit te laten. Waarom? Omdat er dan niet of nauwelijks trek is, waardoor de rook niet goed afgevoerd wordt. De rook kan in jouw huis blijven hangen, maar ook in de omgeving ervan. Hierdoor ontstaat overlast voor jezelf of voor de mensen die in jouw directe omgeving wonen.

Veeg jouw schoorsteen jaarlijks

Veel mensen met een kachel maken hier jaarlijks behoorlijk veel gebruik van. Logisch, want het is goedkoper en bovendien wordt het binnen vaak een stuk warmer. Om veilig te kunnen stoken is het raadzaam om jouw schoorsteen jaarlijks te laten vegen. Doe dit niet zelf, maar laat dit over aan een schoorsteenveger. Zo´n professional beschikt namelijk over de kennis en hulpmiddelen om jouw rookkanaal juist te vegen. Laat jouw schoorsteen bij voorkeur aan het begin van het stookseizoen vegen. Zodoende weet je zeker dat je de komende periode weer veilig kunt stoken!