Categorieën
Klussen

Tips om verstoppingen te voorkomen

Een verstopping, menig Nederlander krijgt er meermaals mee te maken. Het is echter behoorlijk vervelend wanneer jouw afvoer verstopt zit. Het water stroomt in dat geval niet of nauwelijks meer weg. Om dit probleem te verhelpen, moet je jouw afvoer ontstoppen. Dit kun je zelf doen, maar je kunt hier ook een ontstoppingsbedrijf voor inschakelen. Heb je geregeld te maken met een verstopping? Dan zorgt dit hoe dan ook voor de nodige frustraties. Gelukkig kun je een verstopping betrekkelijk eenvoudig voorkomen. Wij geven je hieronder een aantal tips die je hier zeker bij helpen!

Let op wat je doorspoelt


De afvoer is bedoeld om smerig water door te spoelen. Zo nu en dan spoelt er echter ook rommel mee. Een beetje rommel in jouw afvoer is geen probleem, maar zorg er wel voor dat het niet te veel wordt. De troep kan in een afvoer namelijk op gaan hopen, waardoor een verstopping snel geboren is. Gebruik jouw afvoer daarom ook alleen waarvoor deze bedoeld is. Gooi etensresten zoveel mogelijk in de prullenbak. En spoel al helemaal geen vet door jouw afvoer. Dit kan namelijk gaan stollen, waardoor een verstopping haast onoverkomelijk is.

Vang rommel op met een zeefje

Vergeet je geregeld om jouw bord schoon te maken boven de prullenbak voordat je deze afspoelt? Dan belandt er ongetwijfeld behoorlijk wat troep in jouw afvoer. Zorgt dit met enige regelmaat voor een verstopping? Dan is het een idee om een zeefje in het afvoerputje van jouw gootsteen te plaatsen. Zo’n zeefje zorgt er namelijk voor dat het grootste gedeelte van de rommel wordt opgevangen en dus niet in de afvoer terechtkomt. De kans op een verstopping wordt zodoende al een heel stuk kleiner. Plaats zo’n zeefje vooral ook in het afvoerputje van jouw douche. Het zeefje vangt namelijk ook een groot deel van het haar op.

Laat jouw afvoer jaarlijks doorspuiten


Heeft zelfs een zeefje geen zin? Dan kun je jouw afvoer jaarlijks door laten spuiten door een professional. Het doorspuiten van jouw afvoer gebeurt onder hoge druk. Hierdoor verdwijnt alle aanslag en rommel uit de binnenkant van het afvoerstelsel. Dit kost je weliswaar geld, maar op deze manier wordt de kans op een verstopping natuurlijk ook aanzienlijk kleiner.