Categorieën
Huis

Lekkage achter het plafond: waar zit het lek?

De meeste Nederlanders denken bij een lekkage altijd direct aan een plas water. Er is inderdaad vaak een plas water zichtbaar wanneer er ergens een lek zit. Dit hoeft echter niet altijd het geval te zijn. Zie je nergens een plas water? Denk dan niet direct dat er geen lekkage is. We kennen namelijk ook de zogeheten ‘onzichtbare’ lekkage. Zo’n lekkage komen wij regelmatig tegen in het plafond. Het leidingwerk in de plafondplaten kan gaan lekken, waardoor het beton blootgesteld wordt aan water. Maar ja, hoe spoor je zo’n lekkage op? Wij geven je hieronder tekst en uitleg!

Ga op zoek naar vochtplekken

Heb je het idee dat er sprake is van een lek, maar zie je geen plas water? Dan wordt het zoeken naar een lek behoorlijk lastig. Toch hoef je niet direct een loodgieter in te schakelen om het lek op te sporen. Nee, want je kunt namelijk eerst zelf op zoek gaan naar vochtplekken. Zijn er vochtplekken zichtbaar op jouw plafond? Dan duidt dit vaak op een lekkage in het leidingwerk in jouw plafond. Nadeel van vochtplekken is dat je de bron van het lek vaak niet exact kunt bepalen. Hoe groter het lek is, des te lastiger dit wordt. Sommige mensen met een lekkage in hun plafond beginnen in dat geval gewoon te breken. Verstandig? Nee, zeker niet. Je richt zodoende namelijk veel onnodige schade aan. Een lekkage in het plafond kun je namelijk ook opsporen met lekdetectie.

Wat is lekdetectie en hoe werkt het?

Er zijn niet veel mensen die bekend zijn met lekdetectie. Toch is dit een ontzettend handige methode om een lekkage in een plafond op te sporen. Bij lekdetectie gebruikt een loodgieter namelijk een speciale warmtebeeldcamera. Met behulp van deze camera wordt het leidingstelsel in het plafond goed in beeld gebracht. Het water in de leidingen stroomt doorgaans in een rechte lijn. Toont de camera een afwijkend beeld? Dan is er zeer waarschijnlijk sprake van een lekkage. Waarom lekdetectie beter is dan te zoeken naar vochtplekken? Omdat de bron van het lek zeer nauwkeurig te lokaliseren is. Hierdoor hoef je slechts een klein deel van jouw plafond open te breken. Met behulp van lekdetectie ben je dus een stuk goedkoper uit!