Hoe verschilt een buitenlamp van een binnenlamp? En meer tips

Als je op zoek gaat naar een lamp voor buiten, dan zal het je wellicht opgevallen zijn dat dit écht andere lampen zijn dan die je binnen op kunt hangen. Waar heeft dit mee te maken? Wij zochten het voor je uit. Hint: beter gebruik je geen binnenlamp voor buiten…

Waterdicht

De meest voor de hand liggende reden is dat een buitenlamp, vooral hier in Nederland, tegen een spatje regen moet kunnen. Zelfs als de verlichting relatief droog hangt, bijvoorbeeld onder een veranda, moet deze alsnog een keurmerk voor waterdichtheid hebben, aangezien de luchtvochtigheid anders alsnog voor problemen kan zorgen. Hang dus nooit zomaar een lamp voor binnen, buiten neer, dat is vragen om problemen als kortsluiting.

Soorten buitenverlichting

Buitenlampen zijn er in verschillende vormen en maten. Zo heb je lampen voor aan de wand, lampen die je in of op de grond plaatst en verlichting op een paal. Om maar een paar voorbeelden te noemen. Bij buitenverlichting kun je ook een verlichtingsplan maken met verschillende soorten lampen. Weet je niet waar je moet beginnen? Een goede tip is, om als het donker is, waxinelichtjes of ledlampjes te plaatsen waar dat jij denkt dat verlichting moet komen. Zo kun je zien hoe het er ongeveer uit komt te zien en kun je nog schuiven als het toch niet helemaal past.

Hou hierbij rekening met verschillende lichtbronnen. Je wil niet verblind worden, en het is ook niet de bedoeling dat de buren last hebben van jouw lampen. Spotjes kun je bijvoorbeeld gebruiken om een mooie plant uit te lichten, maar zorg dat die niet recht naar binnen of richting je zitplaatsen schijnt.

Batterijen of stroom?

Veel lampen werken op netstroom, maar vaak heb je niet op alle plaatsen in de tuin beschikking over een stopcontact of stroompunt. Nu kun je dit natuurlijk aan (laten) leggen, maar je kunt er ook voor kiezen om een deel van je buitenlampen op batterijen aan te schaffen. Ledverlichting is zuinig zodat je niet elke paar weken de batterijen hoeft te vervangen. Een andere, duurzame, oplossing zijn lampen op zonne-energie. Deze wekken zelf hun energie op voor als het donker is.

Bonustip: inbrekers houden niet van licht. Maar jij wil natuurlijk je tuin niet de hele avond of nacht in een enorme lichtbak veranderen. Hang daarom strategisch een of meerdere sterke lampen op met bewegingssensoren. Die springen dan aan als er iemand ongenodigd langsloopt en dat schrikt af!