Categorieën
Huis Klussen

Veel gemaakte fouten bij het schilderen van de buitenkant van je huis

Behoefte om je huis van buitenaf in een nieuw jasje te steken? Dan kun je ervoor kiezen je gevel te verven. Denk aan wit, zoals de huizen die je wel in het Griekse Santorini ziet, of een wat opvallende kleur zoals roze of geel. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om dezelfde kleur te behouden voor je gevel, maar hem er gewoon wat frisser uit te laten zien door een extra likje verf. Het verven van je gevel gaat echter niet zomaar. Er zijn een paar obstakels waar rekening mee gehouden moet worden om zo veelgemaakte fouten te kunnen voorkomen. Daarom helpen wij je in dit artikel een handje op weg. Zorg er in ieder geval voor dat je onderstaande fouten probeert te vermijden:

Het aanvragen van een vergunning

Veel mensen denken dat je voor het schilderen van je gevel eerst een vergunning aan moet vragen bij de gemeente. Dat duurt vaak vrij lang en kost veel energie. Terwijl het aanvragen van een vergunning niet nodig is. Het valt volgens de gemeente niet onder ‘grote aanpassingen van het gebouw’. Hier zijn echter wel een paar voorwaarden aan verbonden.

Je niet aan de voorwaarden houden

Eén van die voorwaarden van de gemeente is bijvoorbeeld dat je wel moet kiezen voor een kleur die complementair is met de omliggende huizen en gebouwen. Een knalroze huis gaat hem dus niet worden. Uiteraard kun je alsnog proberen een vergunning te krijgen bij de gemeente, maar de kans dat je die dan krijgt, is vrij klein. Ook is een andere voorwaarde dat de gevel niet te afwijkend mag zijn, tenzij het passend is in het geheel. Om te kijken of jouw idee wel aan alle voorwaarden voldoet, kun je altijd nog een gesprek inplannen met een adviseur van de gemeente.

Geen professional zijn of inschakelen

Als je geen schilderkunsten in huis hebt, is dat in principe niet erg, maar geef dan vooral de opdracht voor het schilderen van je gevel uit handen. Als amateur kan het heel goed zijn dat je onvoldoende kennis hebt over de materialen en zo fouten gaat draaien die heel lastig te repareren zijn, iets wat zeker in de kosten zal gaan lopen. Denk bijvoorbeeld aan een witte uitslag. Schakel dus zeker een professional in! Je bent hier ongeveer 35-40,- euro per vierkante meter aan kwijt. En wil je het dan tóch zelf aan gaan pakken, zorg dan dat je de juiste tools en accessoires in huis hebt of haalt, zoals een steiger en bedrukte tape.Als je natte verf aanraakt, heb je een groot probleem. Deze fout ga je zeker zien in het geschilderde oppervlak en is moeilijk te herstellen.