Categorieën
Klussen

Onderhoud PVC vloer

Voor wie zoekt naar een onderhoudsvrije vloer is de PVC vloer beslist een uitstekende keuze. Het onderhoud dat een houten- of natuurstenen vloer vraagt, is bij een PVC vloer niet nodig, terwijl de PVC vloer dezelfde prachtige uitstraling laat zien. Toch gaat de term “onderhoudsvrij” voor geen enkele vloer op. Alles heeft aandacht nodig om mooi te blijven.

Voorkom beschadigingen  

Hoewel de PVC stroken of tegels voorzien zijn van een PU beschermlaag, die heel slijtvast, waterdicht en vuilafstotend is, is het toch verstandig om de PVC vloer te beschermen tegen alles wat een schurende werking heeft. Dit kan heel eenvoudig door vilt onder dat wat op de vloer staat te plakken, zoals tafel en stoel poten of een staande schemerlamp. Bij het verschuiven kunnen anders minimale krasjes ontstaan, die als een doffe plek op de [matte] glans van de PVC vloer afsteken. Ook zand dat onder de schoenen knarst heeft deze werking. Daarom is een goede schoonloopmat bij elke buiten deur een goede investering. Voorkomen is beter dan genezen. Als er stoelen zijn met wieltjes, bijvoorbeeld een bureaustoel is het belangrijk dat dit zachte wieltjes zijn

Noodzakelijk onderhoud voor de PVC vloer.

Het onderhoud van een PVC vloer is niet erg intensief, maar moet wel af en toe gebeuren. Allereerst regelmatig het vegen of zuigen van de vloer, om zand en vuil te verwijderen, met een zachte bezem of zuigmond met borstel. Vlekken van gemorste etenswaren en vloeistof dienen, liefst zo snel mogelijk, met een [vochtig]doekje weggenomen te worden. Zo af en toe is het prettig de PVC vloer op te frissen met een klam vochtige doek. Deze dweilbeurt kan één of twee keer per maand gebeuren met schoon lauwwarm water. Wie de frisse geur van een reinigingsmiddel moeilijk kan missen, kan een minimale hoeveelheid van een speciale PVC reiniger aan het water toevoegen. Agressieve middelen als chloor beschadigen de vloer. Ook groene zeep en andere allesreinigers zijn niet een goed idee. Zij laten een onzichtbare film achter op de PVC vloer, die vuil aantrekt en na verloop van tijd, als een bijna niet weg te poetsen grauwe waas, op de PVC vloer ligt. De stoomreiniger is niet geschikt voor gebruik op een PVC vloer omdat de te hoge temperatuur de PVC vloer beschadigd. Ook al is PVC volkomen waterdicht, toch bestaat de kans dat stilstaand water, tussen naden door, onder de PVC vloer trekt. Vandaar dat een schotel onder een plant die op de vloer staat en een placemat onder de waterbak van een huisdier schade kan voorkomen. Is er ondanks alles toch schade, dan is het mogelijk één of meerdere PVC delen te vervangen.