Categorieën
Huis

Led bouwlamp kopen? Let hier op

Staat er een klus op je te wachten, maar wil je dit keer liever een bouwlamp van led licht kopen? Let wel op een aantal dingen voordat je deze lamp aanschaft.

Waarom led licht?

Bouwplaatsen worden al jarenlang verlicht met bouwlampen. Halogeenlampen wel te verstaan. Waarom zou je dan nu overstappen op een lamp van led licht? Deze manier van verlichten wordt steeds meer gebruikt. Led licht is namelijk een stuk duurzamer dan conventionele verlichting en ook halogeen bouwlampen horen daarbij. Het halogeen licht gaf altijd een mooie, heldere en egale gloed over de bouwplaats, maar de meeste energie werd omgezet in nutteloze warmte, waardoor er veel energie wordt verspild. Daarom is in 2018 de halogeenlamp zelfs verboden geworden in heel Europa.

Op een bouwplaats moet een lamp vaak vele uren achter elkaar branden. Dat kost dus meestal veel energie en ook geld. De led bouwlampen zijn dus uitkomst. Ze kunnen lang branden en houden de energiekosten laag. Een led lamp verbruikt slechts een vijfde of in sommige gevallen een tiende van de energie die een halogeenlamp nodig heeft. Zo kan je bij intensief gebruik jaarlijks al vele honderden euro’s besparen.

Wat voor lichtkleur moet je hebben?

We kennen de halogeenbouwlampen natuurlijk als die verschrikkelijk felle witte lichten. Maar wat voor kleur moet je hebben als je een led bouwlamp gaat aanschaffen? Kleur in licht, wordt aangegeven met het aantal kelvin. Bijvoorbeeld van 3000 kelvin tot 6500 kelvin. Hoe lager het getal kelvin is, des te warmer is het licht dat de lamp uitstraalt. Als je nog gewend bent aan de oude halogeenlampen is het misschien fijn om het helderste licht te kopen in led. Koud licht is het prettigst om mee te werken. Dat zit ongeveer tussen de 4000 en 6500 kelvin in.

Meer voordelen

Een led bouwlamp heeft een zeer lange levensduur. Gemiddeld genomen gaan deze led lampen meer dan 50.000 branduren mee. Bij een brandtijd van acht uur per dag, houdt je lamp het dus bijna dertig jaar vol. Met zo’n lange levensduur, is led echt een duurzame optie. Daarnaast wordt de lamp ook bijna niet warm. De gebruikte energie wordt compleet omgezet in licht in plaats van warmte. Kortom: led is ook voor bouwlampen de beste keus.