Categorieën
Huis

Een oude woning weer bewoonbaar maken

Er zijn voldoende mensen die de uitdaging al eens zijn aangegaan. Toch kan het ook voor jou nog altijd een leuk idee zijn. Het gaat dan natuurlijk over het aanpakken van een kluswoning. Dit is een oude woning die in de huidige staat niet bewoonbaar is, maar die dat wel weer kan worden. Het is dan wel zaak om goed te bekijken welke zaken er allemaal aangepakt moeten worden om dit goed voor elkaar te krijgen. Het is bijvoorbeeld zaak om volgens een vast plan te werken. Bovendien is er nog meer van belang.

Afhankelijk van het type
Het is eerst belangrijk om te beseffen dat er heel veel soorten kluswoningen zijn. Sommige woningen zijn met enkele simpele ingrepen al goed aan te pakken. Andere zijn juist tot op de draad versleten en moeten in alle opzichten worden gerenoveerd. Het is dus eerst zaak om er zeker van te zijn dat je het juiste soort huis aanschaft. Dit kan je onder andere doen via een aankoopmakelaar of door op een veilig op zoek te gaan. Wanneer je dit hebt geregeld, kan je pas echt beginnen met de renovatie van de door jou gekozen woning.

De fundering en het dak
Wat in ieder geval van essentieel belang is, is dat de fundering en het dak weer goed op orde worden gebracht. Het moet natuurlijk wel veilig zijn in huis wanneer je de oude kasten voor je interieur gaat plaatsen. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je met gevaarlijke situaties wordt geconfronteerd. In veel gevallen is dit dan ook één van de elementen die je beter samen met een specialist kan aanpakken. Zo kan je er zeker van zijn dat het ook echt allemaal goed gebeurt en je er veilig van kunt genieten na afloop.

Opknappen van het metselwerk
De volgende stap die je gaat zetten, is het opknappen van het metselwerk. Dit is wel iets wat je zelf kunt, mits je er de tijd voor neemt om het onder de knie te krijgen. Leren metselen is niet alleen aantrekkelijk omdat je dan je kluswoning zelf kunt aanpakken. Het is ook altijd goed om jezelf te ontwikkelen en nieuwe vaardigheden aan te leren. Dat is dus ook een reden om ermee aan de slag te gaan. Wel is het fijn wanneer je de kapotte delen van je woning er zelf mee kunt aanpakken als bewoner.

Beter dan het was
Nu je toch bezig bent, kan je de woning direct ook beter maken dan deze was. Denk dan bijvoorbeeld aan het aanbrengen van betere isolatie. Dit kan in het dak, maar ook in de muren en vloeren. Dit zijn dus ook zaken om rekening mee te houden wanneer je aan de fundering, het dak en het metselwerk begint. Zorg dat je ook ruimte hebt voor goede isolatie, want daarmee kan je flink verdienen op termijn. Zo betaalt je kluswoning zichzelf ook uit in lagere energiekosten. Dat is iets om je op te richten bij het renoveren.

Alles naar je zin maken
Wanneer je het ruwe werk hebt gedaan, is het natuurlijk ook zaak om alles naar je zin te maken. Dat doe je bijvoorbeeld door aan de slag te gaan met de keuken en de badkamer. Denk ook aan de kleuren die je wilt gebruiken. Misschien wil je wel de muren doorbreken voor een open en moderne keuken of voor een badkamer en suite. Al dit soort mogelijkheden moet je verkennen om er vervolgens mee aan de slag te gaan. Zo kan je de kluswoning helemaal aanpassen aan naar wat jij interessant en aantrekkelijk wonen vindt.