Soms is het nodig om een lasverbinding te maken. Maar ga je nu lassen met een aparte gasfles, of kies je voor lassen met een lasdraad? Die laatste biedt zeker voordelen ten opzichte van de gasfles, dus tijd om de lasdraad eens onder de loep te nemen.
Wat is lassen met lasdraad?
Normaal gesproken las je met een aparte gasfles, tenminste met MIG/MAG lassen. Dit is nodig om het smeltbad van je lasapparaat te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Doe je dit niet, dan kan de lasverbinding verbranden of kan het lasproces verstoord worden. Maar lassen met een gasfles, dat is niet altijd even handig. Dus is daar iets op bedacht: een gevulde lasdraad. De lasdraad wordt ingevoerd in het smeltbad. Bij een gevulde lasdraad zit er in een holle draad poeder dat bij verwarming omgezet wordt in beschermende gassen. Hierdoor wordt het smeltbad dan beschermd waardoor je geen gasfles meer nodig hebt.
Het lassen met lasdraad zorgt voor een snel lasproces. Wel is de aanschaf van apparatuur en onderdelen duurder, maar dat weegt vaak wel op tegen de tijdswinst.
Verschillende soorten lasdraad
Er zijn verschillende soorten gevuld lasdraad. Dit heeft onder andere te maken met de vulling. Vaak wordt gekozen voor een vulling van rutiel of CO2 omdat dit vaak het meest voordelig is voor het eindresultaat. Maar ook de manier van beschermen van de draad tegen oxidatie heeft invloed op de snelheid én prijs van de draad, maar zeker ook op de houdbaarheid. Koper beschermt goed, maar levert wel een minder snel resultaat op omdat het minder makkelijk smelt. Daarnaast zijn er verschillende diktes. Maar het belangrijkste verschil zit hem toch wel in de kwaliteit. Daarom zijn er zoveel verschillende soorten op de markt!
Het beste merk
Eigenlijk is er één merk dat met kop en schouders boven de rest uitsteekt als het gaat om lasdraden: Böhler Welding. Het bedrijf vond zijn oorsprong in 1870 in Wenen, en is door overnames en fusies uitgegroeid tot een belangrijke speler op het gebied van lasproducten. Het hoofdkantoor is tegenwoordig in Düsseldorp gevestigd. Duitse degelijkheid is geen vies woord als het gaat om klussen en klusproducten, dus met die kwaliteit zit het wel snor.