Categorieën
Huis

Hoe zelf een pelletkachel te installeren: tips

Iedere Nederlander wil natuurlijk een warm en knus huis. Zeker wanneer je de regenachtige dagen probeert te overleven in de herfst, of de kou in de wintermaanden. Maar: wanneer je een nieuwe kachel aanschaft wil je natuurlijk wel dat je een kachel hebt die vriendelijk is voor het milieu en je ook nog eens laat besparen op je energiekosten. Een hele populaire optie om je huis te verwarmen is een pelletkachel.

Voordelen

De grootste voordelen van een pelletkachel zijn namelijk dat de uitstoot CO2-neutraal (en dus is de kachel super milieuvriendelijk) is en het gebruiksgemak is heel hoog, doordat de kachel automatisch ontsteekt. Ook hebben de kachels een hoog rendament. Benieuwd of en hoe je zelf een pelletkachel kunt installeren?

Zelf installeren

Je kunt een pelletkachel zéker wel zelf installeren. Je hebt bij een pelletkachel namelijk geen groot rookkanaal nodig, maar enkel een afvoerbuis van zo’n 8 centimeter. Een pelletkachel heeft geen natuurlijke trek nodig en daarom kun je heel gemakkelijk een directe verbinding naar de buitenlucht maken. Hiervoor heb je dus alleen een buitenmuur in de buurt nodig.

Hoe ga je te werk?

Als je een geschikte buitenmuur gevonden hebt, kan het werk beginnen. Zo ga je precies te werk als je een pelletkachel wilt installeren:

Zorg voor een lange boor. Je kunt eventueel ook een gat laten boren. Hier moet de verbinding naar buiten komen. Een pelletkachel heeft ook een elektrische aansluiting nodig. In tegenstelling tot een houtkachel werkt een pelletkachel namelijk op stroom. In principe kun je een pelletkachel heel gemakkelijk zelf installeren door de handleiding goed door te nemen en te zorgen dat je de juiste materialen in huis hebt.

De kosten

De kosten voor de installatie van een pelletkachel kunnen variëren van zo’n 550 tot 950 euro. Als je kiest om zelf de installatie te doen kun je dus heel veel besparen. De kosten van de pelletkachel en een houtpellet komen hier vervolgens nog bovenop. Voor een zak pellets van 10 kilo betaal je ongeveer 3 euro. Pellets zijn super vriendelijk voor het milieu en hebben geen CO2 uitstoot, en zijn ook nog eens heel zuinig in gebruik.