Categorieƫn
Tuin

Kunstgras aanleggen: dat doe je zo

De herfst en de winter zijn misschien niet de mooiste seizoenen voor een prachtige groene tuin? Maar dat kan het wel zijn! Als je kiest voor kunstgras heb je het hele jaar door kleur in je tuin. Wil je niet te veel betalen voor je kunstgras? Dan kun je het makkelijk zelf aanleggen. Wij leggen je graag uit hoe je dat doet!

Zelf kunstgras leggen begint met het verzamelen van de juiste spullen. Denk bijvoorbeeld aan een schep, een kruiwagen, wals of tripstamper, een rechte balk, stabilisatiedoek en een speciale kunstgrasborstel. Wat je precies allemaal nodig hebt, kun je vragen bij jouw specialiseerde bouwmark. En vergeet natuurlijk ook niet de kunstgrashaken en de kunstgrastape te bestellen, wanneer je het kunstgras koopt.

1. Verwijderen

Eerst begin je met het verwijderen van het oude gras. Hiervoor heb je een schep en een kruiwagen nodig. Verwijder het oude gras en alle bladeren, zodat je straks een compleet geƫgaliseerde bodem hebt. Nu is het belangrijk dat je de ondergrond bedekt met zand. Let erop dat dit wel 5 tot 10 cm dik moet zijn. Wij kiezen ervoor om stratemakerszand te gebruiken. Dit werkt het beste.

2. Inwateren

Nu ga je het zandbed besproeien, dit heet inwateren. Vervolgens ga je aan de slag met het uitvlakken. Hiervoor kun je bijvoorbeeld de trilstamper of de wals gebruiken. Nu wordt het zand compact en dat is de beste ondergrond om straks het kunstgras op uit te rollen.

3. Plat maken

Het onderdoek zorgt ervoor dat het zand bij elkaar blijft en dat het straks niet boven op je kunstgras komt te liggen. Zet de hoeken vast met de kunstgrashaken, zo weet je zeker dat er straks niks doorheen komt. Het werkt namelijk ook tegen onkruid of wortels van bomen.

4. Leggen

Yes! Nu komen we bij het leukste gedeelte: het leggen van het kunstgras. Is jouw oppervlakte breder dan 4 meter? Dan zal je moeten werken met een naad. Dat is op zich geen probleem, maar je moet goed letten op de grasrichting. Hoe je dit doet? Snij van beide kanten een rand van minimaal 2 tot 3 centimeter af. Deze kun je tussen de draden snijden. Vervolgens leg je deze goed tegen elkaar aan. De naden kun je lijmen. En snij het kunstgras af.

Haal er eventueel nog een borstel overheen, zodat het gras niet plat maar rechtop staat. En genieten maar van een mooie groene tuin, het hele jaar door!