Categorieën
Klussen

Kun je sneakers ook als veilige werkschoenen gebruiken?

Werkschoenen zijn vaak nodig wanneer je bijvoorbeeld op de bouw werkt, bij een transportbedrijf of in een ander beroep waar kans op letsel aanwezig is. Je wilt tenslotte niet een zwaar pakket op je tenen krijgen en iets breken. Werkschoenen hebben vaak stalen neuzen en beschermen daardoor je voeten. Kun je het dan ook met gewone sneakers af? Het antwoord daarop is nee. Maar er zijn wel werkschoenen die lijken op sneakers. Lees even mee!

Werkschoenen of veiligheidsschoenen zijn niet direct de mooiste soort schoenen die er bestaan. Ze zijn vaak zwart van kleur en niet zo heel modern. Maar je kan dus ook kiezen voor een sneaker werkschoen. Hier zitten alle voordelen als bij een gewone werkschoen, maar dan nét even een wat beter uiterlijk.

Werkschoenen sneakers? Die bestaan dus. Maar laten we bij het begin beginnen: waarom draag je eigenlijk een veilige werkschoen? De risico’s die op een werkplek zijn, zijn vaak onlosmakend verbonden met ongelukken. Door beschermende schoenen, zoals een werkschoen of schoenen met een stalenneus kun je je voeten goed beschermen. Ongelukken kunnen nog steeds gebeuren natuurlijk, alleen is de kans op een goede afloop velen malen groter.

ARBO-document

Waarom moet je een werkschoen eigenlijk dragen? Vaak kies je er niet zelf voor om een werkschoen te dragen, maar doet je werkgever dat. Deze richtlijnen zijn opgenomen in het ARBO-document. Hierin staat onder andere hoe de arbeidsomstandigheden zijn van de plek waar je komt te werken. In sommige sectoren zijn de kansen op eventuele risico’s natuurlijk groter dan bij anderen. Denk bijvoorbeeld aan werken in een fabriek of werken op een basisschool. In het laatste geval kun je gewoon je eigen schoenen aan doen, maar in het eerste geval niet.

Veilige eigenschappen

Waaruit bestaat een werkschoen? Een werkschoen of kisten zijn vaak gemaakt van een sterk materiaal. De schoenen lijken op een soort wandelschoen maar zijn dan velen malen sterker. Elke veiligheidsschoen is voorzien van een stalen neus. Hierdoor kan je voet niet breken wanneer er iets zwaars op terecht komt. Daarnaast zijn er soms nog meer veilige eigenschappen, zoals brandvertragende stof.