Een CV ketel is vaak niet een eyecatcher in huis, maar zit eerder verstopt in de meterkast of op een andere plek. Daarom zou je er misschien niet bij stilstaan dat er ook in de wereld van CV ketels een hoop trends te ontdekken zijn. Zo is er een ontwikkeling op het gebied van CV’s in de maak waarmee het zomaar zou kunnen dat de C-ketel zoals wij hem kennen na 2021 definitief gaat verdwijnen. Check hier alle trends en nieuwe cv ketels.
De traditionele cv ketel
Het afsluiten van het energieakkoord in 2013 heeft veel betekent voor cv-ketels en haar toekomst. De installatiebranche werd hard getroffen met een aantal nieuwe regels en voorwaarden waar aan moet worden voldaan. De verwarmingsinstallaties van huizen en gebouwen moeten namelijk een stuk duurzamer woorden. Het komt er vooral op neer dat een heleboel woningen van aardgas af moeten, en meer moeten focussen op verduurzaming en een lagere energierekening. Dit wordt energietransitie genoemd en is een belangrijk punt in het klimaatakkoord.
Verdwijnt de cv ketel?
In 2018 pleitte een aantal grote organisaties voor het afschaffen van de gasketel van 2021. Toch is het verkoop van de cv ketels tot nu toe niet gedaald. Als cv ketels vanaf 1 januari 2021 niet meer volledig op gas zullen mogen draaien, dan zullen veel mensen hun cv ketel moeten vervangen of laten aanpassen.
Trend: refurbished CV-ketel
Het idee van refurbished producten ken je misschien wel van telefoons. Dit zijn tweedehands telefoons waarbij de onderdelen door professionals zijn bestudeerd en eventueel aangepast, zodat het toestel van gloednieuwe kwaliteit is. Vaak zijn veel ketelonderdelen van ketels die niet meer gebruikt worden, prima om nog te gebruiken als reserveonderdelen voor nieuwe(re) ketels. Dit is een duurzame en economisch vriendelijkere optie.
Toekomstperspectief
Toch staat hen tiet zwart op wit dat de cv ketel definitief zal moeten verdwijnen. Het belangrijkste blijkt isolatie. Dan zouden cv-ketels namelijk ook minder schadelijk zijn voor het milieu, omdat het huis zelf relatief meer warmte vasthoudt en minder verliest. “Natuur & Milieu pleit met name voor meer isolatie: “Dat is voor de toepasbaarheid van veel duurzame technieken de eerste stap. Daarom roepen we de overheid op isoleren veel aantrekkelijker te maken en desnoods wettelijk te verplichten bij woningoverdracht.”, aldus Vakblad warmtepompen.