Ideeën voor een goedkope tuinafscheiding

Het seizoen waar in we weer heerlijk kunnen genieten van de tuin is aangebroken. De hoogste tijd om de tuin klaar te maken voor het mooie weer dus. Een van de grootste ergernissen is het ontbreken van een goede tuinafscheiding. Genieten van je eigen tuin wordt immers lastig wanneer je niet beschikt over voldoende privacy. Daarom hebben we ideeën voor een goedkope tuinafscheiding voor je verzameld. Doe er je voordeel mee!

Een natuurlijke schutting
Een van de goedkoopste manieren om een tuinafscheiding te creëren is aan de hand van planten. Op die manier behoud je de natuurlijke uitstraling van je tuin, maar kun je toch een mooie tuinafscheiding maken die zorgt voor voldoende privacy. Vanzelfsprekend kies je hierbij dus voor planten die hoog genoeg zijn of worden. Maar het hoeven niet per sé planten te zijn, ook een heg kan prima als natuurlijke afscheiding dienen.

Bamboe
Wat ook een natuurlijke uitstraling heeft én ook nog eens goedkoop is, is bamboe. Het bijkomende voordeel van bamboe is dat het zeer stevig is. Dit terwijl bamboe eigenlijk een grassoort is. Bamboe groeit razendsnel, dus bij eventuele schade is het ook zeer snel hersteld. Dat kan ook gelijk een nadeel zijn, laten we eerlijk ween. Bamboe groeit zo snel, dat het misschien wel voor een over bebossing in je tuin kan zorgen. Zeker als je een kleine tuin hebt, kan het snel gaan. Wel geeft bamboe een ontzettend leuke tropische vibe aan je tuin en is het daardoor een gezellige tuinafscheiding. Wil je wel graag bamboe, maar heb je geen zin om elke week te snoeien? Je kan natuurlijk altijd gaan voor een fake bamboe, of een plantensoort die hier enigszins op lijkt zoals de fargesia bamboe-plant.

Prefab
Voor diegenen die niet zoveel zin hebben om de handen uit de mouwen te steken en zo snel mogelijk klaar te zijn is er prefab. Ook wel Prefabricage genoemd of montagebouw. Prefab tuinafscheiding zijn in de fabriek al helemaal voorbereid, zodat je ze alleen nog maar in elkaar hoeft te zetten. Een real-life legpuzzel zou je het kunnen noemen. Dit geeft een hele andere uitstraling aan je tuin dan voorgaande natuurlijke tuinafscheidingen. Als je dit niet erg vindt is het een zeer gemakkelijke en goedkope optie. Ook hier kan je bijvoorbeeld kiezen voor een bamboe optie, niet de groene plant zelf, maar een mooi in elkaar geweven matje, die je als schutting kunt opstellen.

Eerder gebruikt hout
In plaats van een tuinafscheiding van gloednieuw materiaal te maken, kun je natuurlijk ook een tuinafscheiding van gebruikt materiaal maken! Eerder gebruikt hout geeft enorm veel warmte en gezelligheid aan je tuin. Daarbij is het vele malen goedkoper dan een luxueuze, glimmende schutting zonder enige mate van charme. Daarnaast is recycling gewoon hot! We moeten allemaal een steentje bijdragen aan het milieu, waarom niet een tweedehands schutting? Let hierbij wel op dat je het hout goed impregneert, zodat het is opgewassen tegen de verschillende weersomstandigheden. Je kan er zelfs een thema van maken in je tuin. Gerecyclede schutting, een leuk tweedehandse bankje en een tafel van steigerhout. Gezelligheid gegarandeerd!

Korven met stenen
Ben je minder van het hout maar des te gekker van steen? Dan is een korf constructie als tuinafscheiding dé oplossing. De korf is een soort muur met een ijzerwerk dat de stenen bij elkaar houdt en vormt zo een afscheiding van de weg of van je buren. Deze constructie kun je vullen met een steensoort waar jij gelukkig van wordt. Zo kan je hem personaliseren en het geeft een industriële look aan je tuin, wat helemaal in is. Je kiest zelf het materiaal en de kleur van de korf, zo kan je ze bijvoorbeeld laten matchen met de tegels van je tuin, of juist voor een andere kleur kiezen. Maar ook deze optie bespaart je een hoop centen.

Hout combineren met planten
Als je gek bent op hout, maar ook graag kleur in je tuin wilt, waarom combineer je deze twee dan niet? Meestal wordt er in dit geval gedacht aan planten zoals klimrozen, waarbij je flink wat geduld moet uitoefenen voordat deze daadwerkelijk zorgt voor enige privacy. En laat dat nou juist het hele idee van een tuinafscheiding zijn. Daar is tegenwoordig een oplossing voor: een schutting bedekt met kunstmatige planten. Je hoeft ze nooit te verzorgen, dus geen hele middagen snoeien meer. Maar je kunt wel genieten van privacy in je tuin vol groen. De schutting is goedkoop en je hebt er geen geduld voor nodig. Win-win.

De gevlochten schutting van wilgentakken
Een hele mooie en ook natuurlijke afscheiding van je tuin kan ook een gevlochten schutting zijn. Bijvoorbeeld eentje van gevlochten wilgentakken. Voor deze tuinafscheiding hoeven geen bomen gekapt te worden. Het is dus ook een milieuvriendelijke tuinafscheiding. Meestal worden voor deze schuttingen wilgentakken of hazelaartakken gebruikt, waarbij de hazelaartak wat dikker is en de wilgentakken dunner. Zo vormen ze een mooi duo in je tuin. Meestal worden de gevlochten takken vastgezet aan houten palen of zitten ze vast in een houten kader. Het leuke van zo’n gevlochten schutting is dat hij landelijk oogt, maar er niet oubollig uitziet. Alle stukken hout van een boom gebruiken is juist van deze tijd!

Panelen
Je kan ook kiezen voor de zogeheten panelen. Ze zijn gemaakt van hout en hebben vaak een partoon in zich. Dat oogt een stuk speelser dan een stel houten planken boven elkaar. Ze zijn vaak bijvoorbeeld gekruisd en hebben dan wat open gaatjes tussen de kruisingen in. De panelen zijn meestal niet helemaal dicht. Vooral in een wat kleinere tuin kan dit toch fijn zijn. Je hebt genoeg privacy om je van de buren af te schermen, maar je zit ook niet opgesloten in je tuin doordat de openingen licht en ruimte doorlaten. Met panelen kan je er dus voor zorgen dat je tuin afgeschermd en toch open voelt. Panelen zijn vaak ook goedkoop, dus ook voor de prijs hoef je het niet te laten.

Ga je voor modern of lekker natuurlijk? Alle bovenstaande vormen van tuinafscheidingen zijn redelijk goedkoop, dus je hebt genoeg om uit te kiezen! Wat gaat het worden in jouw tuin deze zomer?