Categorieën
Klussen Tuin

Zo maak je zelf een barbecue

Met aangename zomerse temperaturen kun je er bijna niet om heen: het is weer tijd om de barbecue op te gaan stoken en de avondjes eten en drinken in de tuin kunnen weer beginnen. Maar wat voor bbq heb jij thuis staan en kan die al het vlees en andere lekkernijen wel aan? Voor iedereen die niet vies is van een leuk doe-het-zelf klusje hebben we de ideale oplossing: zelf een bbq maken! En dat kan op meerdere manieren en je kunt het geheel dan net zo groot of klein maken als je zelf wilt. Uiteraard helpen wij je een heel eind op weg!

Op het terras

rustieke & brocante Huizen door GUALLA IMMOBILI di FIORAVANZO Paola

Uiteraard is het terras dé plek in je tuin om met je bbq, in welke vorm dan ook, aan de slag te gaan. En je hoeft echt geen volleerde timmerman te zijn om zoiets voor elkaar te krijgen. Belangrijk is dat je altijd gebruik maak van een stevige ondergrond: dat is de eerste stap! Over het algemeen voldoet een terras als zodanig wel, maar als de ondergrond niet zo stevig is dan zou je kunnen overwegen om een betonplaat als fundering te gebruiken. Wat cement storten zou ook kunnen: zoek gewoon even op hoe je dat het beste kunt doen. En wil je ook op het gebied van stijl en sfeer alvast een beetje inspiratie voor je tuin en terras op gaan doen? Hier ben je aan het juiste adres!

De juiste stenen

mediterrane Huizen door Antonio Torrisi

Bij zelf bbq maken is het in verreweg de meeste gevallen zo dat je stenen gebruikt als basis. Belangrijk is dan natuurlijk wel dat je de juiste stenen kiest. De bakstenen of natuurstenen moeten die hitte uiteraard wel goed kunnen verdragen. Het zou een beetje zonde zijn als jij met veel moeite een bbq hebt gebouwd die na de eerste keer gebruik al helemaal gescheurd is. Informeer dus even goed of de stenen die je in huis haalt ook daadwerkelijk geschikt zijn om voor een barbecue te gebruiken.

Eigentijds wonen in een rietgedekte villa: moderne Huizen door Lab32 architecten

Het afvoerkanaal

klasieke Tuin door Simona Muzzi Architetto

Als je een barbecue gaat bouwen op een open terras, dan hoef jij je over de rookafvoer niet zo heel erg veel zorgen te maken. Wel is het van belang dat je de juiste locatie kiest ten opzichte van je terras en huis. Je wilt namelijk niet steeds vol in de rook zitten met je familie en vrienden als je een gezellig avondje op het terras hebt. Een handige tip om dit even uit te proberen is om een vuurkorf op een mooie avond aan te zetten en te kijken hoe de rook zich gaat gedragen. Dan kun je ook een beetje een indruk krijgen van hoe het is als er een bbq staat. Plaats je de bbq onder een afdak zoals op de foto? Dan doe je er wel verstandig aan om een afvoerkanaal in de vorm van een schoorsteen aan te leggen. Een simpele pijp kan wat dat betreft al voldoende zijn.

Stapelen maar!

landelijke Tuin door Fabistone

We hebben al een aantal aspecten behandeld die komen kijken bij het zelf bbq maken, maar de opbouw van de bbq zelf daar hebben we het nog niet eens over gehad! Het is eigenlijk heel eenvoudig: het is vooral een kwestie van stapelen in de vorm die jij hebt bedacht. Cement tussen de stenen kun je optioneel toevoegen, maar als je stenen met gaten hebt zou je ook voor kleine stevige ijzerdraden tussen de gaten kunnen kiezen: dat zorgt voor genoeg verband. Wel is het belangrijk om een waterpas te gebruiken en is het zeker aan te bevelen om stenen uit te zoeken die allemaal precies dezelfde grootte hebben.

Aan het spit!

landelijke Keuken door wood-fired oven

Vind je het heel erg leuk om vlees aan het spit te bereiden? Kies dan voor zo’n prachtig spit als dit! Het motortje zorgt er voor dat jouw vlees gelijkmatig gegaard wordt! En het is bovendien ook nog eens een gadget waar je ongetwijfeld indruk mee gaat maken.

Andere oplossingen

BLOK Outside hearth/ BLOK buiten haard: industrieel Balkon, veranda & terras door Blok Meubel

We hebben voornamelijk gefocust op een stenen barbecue, maar zelf bbq maken kan ook met hele andere materialen! Wat dacht je van een oud olievat? Een metalen plaat, een rooster en eventueel een linkje verf zijn eigenlijk al voldoende om die om te toveren tot een heuse bbq! Zelf een metalen bbq maken dus! En het exemplaar op de foto kun je kant-en-klaar kopen: ook erg leuk!

Stook de kolen maar op!

minimalistische Tuin door höfats GmbH

Heb je voldoende ideeën gekregen om mee aan de slag te gaan? We hopen natuurlijk van wel en kunnen je ook zeker nog wat andere leuke tips meegeven. Als de bbq helemaal klaar is, dan is het tijd om de kolen op te stoken. Ben je daarvoor altijd veel te lang bezig met aanmaakblokjes en gevaarlijke spiritus? Dat moet je zeker niet doen! Deze bbq-starter heeft je kolen in een mum van tijd letterlijk roodgloeiend! En als het dan zo ver is dan hoef je alleen nog maar het vlees er op te gaan leggen en kun je heerlijk gaan genieten!