Categorieën
Klussen

Huis stuken: zo gaat dat in zijn werk

Wie wel eens is verhuisd of een huis heeft opgeknapt, zal weten dat er vaak veel meer zaken bijkomen dan je van tevoren verwacht had, Bij de gemiddelde verbouwing wordt vaak genoemd dat je rekening moet houden met het feit dat je meer geld én meer tijd kwijt zal zijn dan je van tevoren verwacht had. Stukadoor gezocht? Dit is wat zij doen:

Het belang van stuken

Wanneer je een ruimte binnenstapt, zijn het plafond en de muren een van de eerste dingen die je zullen opvallen. Ze trekken immers ook het meeste de aandacht. Je zult vast herkennen dat een ruimte die nog niet volledig is afgewerkt, je ook bij zal blijven als een ‘onafgewerkte ruimte’. Wanneer de muren en het plafond er netjes uitzien, zal je het eerder invullen als een ‘lege ruimte’, die er wel goed uitziet. Dit laat dus zien hoe belangrijk het werk van stukadoors is: ze zorgen ervoor dat je huis er mooi, afgewerkt en goed uitziet. Daarnaast is goed stucwerk ook onmisbaar voor kwalitatief goede muren. Zo beschermt het een wand of plafond.

woman in gray tank top and blue denim jeans sitting on bed

Decoratief

Stucwerk kan ook een decoratieve functie vervullen. Zo kun je kiezen voor een plafond met een kroonlijst, om een meer oud en klassiek gevoel creëren. Ook zou je kunnen kiezen voor een wandpaneel, iets wat momenteel erg trending is. Hiermee kun je bijvoorbeeld reliëf creëren in de muren, waardoor de muren er authentiek en origineel uitzien. Stylisten raden dit vaak aan omdat het een interessantere look & feel geeft dan een standaard witte muur. Hetzelfde geldt voor het plafond. In plaats van e kiezen voor een plafond wat inblendt met de rest van de ruimte, kun je kiezen voor een plafond die dient als eyecatcher.

Soort stucwerk

Over het algemeen kiezen maken vaak voor een van de drie meest populaire stucwerk soorten. Hier wordt dan onderscheid gemaakt in sausklaar stucwerk (ook wel schilderklaar stucwerk genoemd, waarbij de muur volledig zonder oneffenheden en gepolijst afgeleverd wordt door een stukadoor), spackspuitwerk (de meest budgetvriendelijke soort afwerking, waarbij gebruik gemaakt wordt van twee verschillende soorten lagen, de buitenste laag met korrels), en sierpleisterwerk (waarbij je kunt kiezen voor verschillende soorten structuren voor op een muur. Een stukadoor kan je ook helpen met adviseren over de planning van het kluswerk. Wanneer je werkt met meerdere lagen, zul je rekening moeten houden met voldoende droogtijd.