Categorieën
Klussen

Hoe veilig op het dak te werken?

Er gaat niets boven zelf lekker je klussen klaren en het huis opknappen. Toch zitten er soms wat gevaarlijke situaties tussen, bijvoorbeeld op het dak. Hoe zorg je ervoor dat je zelf veilig op het dak aan de slag kan?

Onderschat de hoogte niet

Op hoogte werken is niet zo maar iets. Veel mensen onderschatten de hoogte en nemen geen veiligheidsmaatregelen als ze gaan klussen. Onder het mom van even iets vervangen, gaan ze aan de slag met alle risico’s van dien, op de loer. Even een dakpan vervangen of iets schilderen, het lijkt zo makkelijk. Het is in Nederland verplicht jezelf te beschermen tegen vallen vanaf 2,5 meten hoogte. Want ook op zo’n hoogte gebeuren ongelukken. We voelen ons vaak veiliger, dus doen we onvoorzichtiger. Onderschat de hoogte niet.

Van tevoren

Werkgevers en gebouweigenaren zijn verplicht ervoor te zorgen dat het dak veilig te betreden is en dat de werkers op het dak tijdens hun werk veilig zijn. Als er risico is om van hoogte te kunnen vallen, moeten er preventieve maatregelen worden getroffen. Dat betekent dat er op het dak permanente valbeveiliging aanwezig moet zijn, te alle tijden dat er mensen op het dak aanwezig zijn. Dat kan in de vorm van hekwerken.

Taak risico analyse

In vele gevallen zijn er als nog te weinig maatregelen getroffen om veilig op het dak te kunnen werken. Vaak wordt er een Taak Risico Analyse (TRA) gemaakt voordat de werkzaamheden plaatsvinden. Je maakt een lijst met de chronologische volgorde waarin je het werk wil gaan doen en beperkt de risico’s per taak en per plaats op het dak.

Dakrandbeveiliging

Wat is nou de beste oplossing om zoveel mogelijk risico’s te vermijden? Het antwoord op deze vraag is dakrandbeveiliging, waar je alles over kunt lezen op dakrandbeveiliging.nl. Een van de meeste betrouwbare manieren om veilig op het dak te werken. Dakrandbeveiliging is zelfs een vereiste om op hoogte te mogen werken. Veiligheid staat voorop wanneer het om grote hoogtes gaat. Een dakrand bied een extra zekerheid en een veilig gevoel voor de klussen die op het dak staan te werken.