Categorieën
Handig Klussen

Hoe maak je zelf een trendy wollen vloerkleed?

Een vloerkleed van wol is immens populair en een grote “eyecatcher” voor je interieur. Je kunt er een mooie huiselijke en moderne eigentijdse sfeer mee creëren. Dit soort vloerkleden zijn meestal niet goedkoop en bij de aanschaf moet je rekening houden met een budget van een paar honderd euro. Met een beetje doorzettingsvermogen kan je zelf een goedkoper alternatief maken zonder het grootste knutselwonder te hoeven zijn. Voor enkele tientallen euros heb je al een mooi groot vloerkleed.

We beginnen met het kiezen van een goede diameter voor onze pompons. Als je ze vrij klein maakt, krijg je een mooie mooie overgang van de kleuren in het tapijt. Als je een grote pompom-diameter kiest, krijg je nog meer karakter, maar de mat wordt minder praktisch omdat er bergen en dalen ontstaan.

Wat heb je nodig?

  • Pompon maker
  • Haaknaald nr 3
  • Schachenmayr Bravo wol
  • Per 50 cm x 50 cm tapijt: 14 bollen
  • Mat om pompons op te bevestigen

Hier kiezen we voor de kleinste diameter in de set pompon maker met een diameter van 3,5 cm. De keuze aan kleuren bij Schachenmayr Bravo is erg breed. We kiezen ervoor om tegelijkertijd met 10 ballen SMC Bravo te werken, waardoor je een mooi kleurrijk langpolig modern effect krijgt met een mooie mix. TIP: Om de 10 bollen soepel te rollen terwijl je ze rond de pomponmaker draait, kan je ze bijvoorbeeld in een wasmand plaatsen zodat ze zich afrollen en niet tegelijkertijd wegrollen.

Nadat je de pompons hebt geknipt, heb je wat restjes. Bewaar deze restjes en doe er later iets leuks mee. We gebruiken ze bijvoorbeeld als decoratief materiaal of we plaatsen ze in de tuin zodat vogels hun nest ermee kunnen bouwen.

Met dezelfde hoeveelheid wol beschreven bij “Wat heb je nodig?” kan je door andere kleurencombinaties een volledig andere look creëren. Je kan minder kleuren mengen of gaan voor pompons in eentonige kleuren.

Als basis voor het pompon vloerkleed kan je bijvoorbeeld een tapijt ondermat gebruiken. Zo’n mat is meestal voorzien van kleine gaatjes dicht op elkaar waardoor je in staat bent om een mooie aaneengesloten mat te maken door de pompons hieraan vast te knopen. De mat zorgt ervoor dat de pompons samen blijven, maar ook dat het vloerkleed niet kan verschuiven als je er over loopt. Deze mat koop je aan in een standaard formaat, maar kan je vlot in andere vormen knippen (ovaal, cirkel, vierkant…) en dan terug aan elkaar zetten door er pompons overheen te knopen.

Haal de twee uiteinden van het pompon knooptouw doorheen de gaatjes van de pompon mat. Kies een werkvorm die jou het meeste ligt. Hier werken we met een haaknaald nr. 3 om de uiteinden heel vlot doorheen de pompon mat gaatjes te rijgen.

Je knoopt de pompon vervolgens vast aan de mat. Drie knopen is voldoende om de pompon vast te leggen. De afstand tussen de te knopen draadjes bepaal je zelf volgens hoe sterk en strak je de mat wil. Je zorgt ervoor dat je deze knopen niet te vast legt zodat de mat mooi vlak blijft. Als de mat opkrult, leg je de knopen veel te vast! Knip vervolgens de uiteinden van het pompon knooptouw af tot enkele millimeters voor de knoop.

Herhaal de vorige stappen op gelijke afstand van elkaar zodat je een mooie overgang krijgt tussen de pompons. Wij respecteren volgende regel: elke pompon bevestigen we 7 gaatjes van elkaar en tussen de twee uiteinden van een pompon knooptouw voorzien we 4 gaatjes ruimte.

Dit hangt natuurlijk af van de diameter die jij hebt gekozen voor je pompons en hoe sterk de belasting van het vloerkleed zal zijn. Het resultaat is super cosy en een indrukwekkende aanwinst voor je interieur.