Categorieën
Huis Klussen

5 Verschillende ondergrond opties voor een dakterras

Een dakterras is een ideale buitenruimte. Hij is vaak ruimer dan een balkon en biedt meer privacy dan menig tuin. Tel daar een mogelijk waanzinnig uitzicht bij op, en je hebt de perfecte plek om te chillen of een feestje te geven. Ga je een dakterras aanleggen, dan begin je met de ondergrond. Deze moet je dak beschermen en je moet er goed op kunnen lopen, staan en zitten. Er zijn verschillende opties, wij zetten er 5 voor je op een rij.

Hout

Of het houten vlonders zijn, of houten planken: hout op je dakterras geeft direct sfeer. Bovendien is het relatief licht, waardoor dit voor de meeste daken geen probleem is. Een houten terras oogt luxe en warm, maar is qua onderhoud minder geschikt. Zo krijg je snel groene aanslag op hout en trekt het gemakkelijker krom onder invloed van vocht.

Composiet

Composiet vlonderplanken zien eruit als hout, maar hebben een aantal voordelen dat hout niet heeft. Zo hebben weersinvloeden een stuk minder grip op composiet en is vocht geen enkel probleem. Daarnaast is het supersterk en licht, een voordeel van kunststof. Composiet is bovendien kleurvast, zonder dat je hier ook maar iets voor hoeft te doen. Oftewel: composiet vlonderplanken hebben nauwelijks onderhoud nodig en blijven er perfect uitzien.

Tegels

Tegels zijn vaak ook gemakkelijker te onderhouden, helemaal als je keramische tegels kiest. Bovendien kun je tegels in veel verschillende motieven krijgen, zo kun je mat gemak een Oosterse, Mediterrane of Mexicaanse sfeer creëren met tegels. Het nadeel van tegels is dat je die stabiel moet leggen (normaal doe je er bijvoorbeeld stabilisatiezand of cement onder) dus je moet een speciaal systeem aanschaffen om ze op te leggen, zodat het water nog wel weg kan. Ook zijn tegels relatief zwaar en duur.

Rubbertegels

Je denkt bij een dakterras misschien niet direct aan rubberen tegels, dat is meer iets voor een speeltuin toch? Heb je kinderen, dan zijn rubbertegels inderdaad perfect, zachter bij eventueel vallen. Maar rubbertegels zijn ook lekker stroef, waardoor je minder gemakkelijk uitglijdt, zelfs bij nat weer. Én ze isoleren beter, fijn voor de ruimte onder het dakterras, zowel voor de temperatuur als het geluid. Is je dakterras dus bijvoorbeeld naast of boven een (kinder)slaapkamer, hoef je met rubbertegels niet langer te sluipen als er iemand ligt te slapen.

PVC

PVC is helemaal in opkomst als vloerbedekking in woningen. Het is slijtvast, sterk, isolerend en onderhoudsvrij. Bovendien is het in vrijwel elk denkbaar motief, van hout tot tegels of betonlook, te krijgen, waardoor je op een gemakkelijke manier een eigen draai aan je woning geeft. Het is niet zo gek dus dat PVC zijn weg naar buiten vindt! Maar pas op, leg niet zomaar PVC vloerdelen buiten, de onderkant is namelijk niet bestand tegen vocht. Er zijn speciale PVC tegels voor buiten, maar deze lijken nog niet zoveel op die vloeren voor binnen. Wel is PVC voor buiten duurzaam, gaat het lang mee en hoef je weinig aan te onderhouden. Bovendien wordt het water gemakkelijk afgevoerd.

Ben je benieuwd naar de mooiste en beste oplossing voor jouw dakterras? Henderson Living is de specialist voor tuin- en terrasvloeren en kan je perfect adviseren. Zo geniet ook jij straks van je dakterras!