Hier moet je als bedrijf rekening mee houden als je werkt op grote hoogte 

Als je werk hebt waarbij je regelmatig de hoogte in moet, dan gaat dat niet zomaar. Hier komt een heleboel bij kijken. Het is fijn als je geen hoogtevrees hebt als je op grote hoogtes werkt, maar ergens is het wel handig om een zeker bewustzijn te hebben van het gevaar. Daarnaast is het ook verplicht door de overheid om genoeg valbeveiliging te hebben vanaf 2,5 meter hoogte. Hoe dit precies werkt en wat de beste valbeveiliging is, bespreken we in dit artikel.

De grens

Bij alle werkzaamheden die plaatsvinden op 2,5 meter hoogte of hoger is het verplicht om valbeveiliging toe te voegen. Echter zijn er ook bijzondere situaties. Bij lagere hoogtes bijvoorbeeld: als er hier bij werkzaamheden tot 2,5 meter sprake is van ‘extra’ risico, dan gelden er weer andere regels. Met extra risico kun je bijvoorbeeld denken aan werkzaamheden boven drukke wegen of water.

Veilige zone

Wanneer er werkzaamheden plaatsvinden op een plat dak, dan kan er een ‘veilige zone’ worden aangebracht, waarbij een bepaalde zone wordt afgezet met valbeveiliging en waardoor je in de veilige zone vrij kunt bewegen zonder aan valbeveiliging vast te zitten.

two men carrying a metal sheet

Vallijnen voor gereedschap

Naast dat je valbeveiliging moet hebben om zelf geen gevaar te lopen en dus zelf niet te vallen, is het ook slim om vallijnen gereedschap te hebben. Je zou het natuurlijk niet op je geweten willen hebben dat er een schroevendraaier plotseling uit je handen vliegt, naar beneden valt en misschien op een onschuldig persoon terecht kon.

Soorten valbeveiliging

Binnen de wereld van valbeveiliging bestaan er allerlei verschillende soorten. Bij een valsysteem met horizontale leeflijnen zijn er bijvoorbeeld verschillende ankerpunten die met elkaar verbonden door een staalkabel. Die staalkabel wordt ook wel leeflijn genoemd, vandaar ook de naam horizontale leeflijn. Iedereen die gebruik maakt van dit valsysteem koppelt zichzelf als het ware vast aan deze staalkabel en waarborgen zo hun beveiliging. Je kunt ook gebruik maken van een systeem waarbij losse ankerpunten op het dak worden bevestigd. Die worden of in het midden op het dak geplaatst, of in de veilige zone.