Categorieën
Handig

Het verschil tussen 1-, 2- en 3-delige kogelkranen

Een kogelkraan wordt ook wel bolkraan genoemd. Ze worden vaak gebruikt bij een centrale verwarming of wanneer je een buitenkraan hebt en deze tijdens de winterperiode wilt sluiten om bevriezing te voorkomen.

De kogelkraan kun je dan ook voor veel verschillende toepassingen gebruiken en relatief gemakkelijk installeren. Daarbij heb je de keuze uit meerdelige kogelkranen. En dat heeft nog meer voordelen voor de kenners onder ons. Zeker wanneer het aankomt op reparatie wanneer de kogelkraan niet meer werkt.

Ik vertel je graag meer over de verschillen en voor welk type kogelkraan je het beste kunt kiezen.

Wat is een eendelige kogelkraan

De 1-delige kogelkraan is de meest eenvoudige van de reeks. Deze bestaat volledig uit een onderdeel. Wat direct betekent dat je deze bij een defect vrijwel niet kunt repareren. Als je deze kogelkraan relatief weinig gebruikt is er dus weinig mis met een 1-delige kogelkraan en zul je er vrijwel geen defecten mee ervaren. Voor intensiever gebruik heeft de driedelige kogelkraan voordelen.

Wat zijn tweedelige en driedelige kogelkranen

De twee- en drjiedelige kogelkraan hebben als voordeel dat ze onderhouden kunnen worden en makkelijker te repareren zijn als deze defect zijn. Dit kan door de uitneembare delen. Waar de tweedelige kogelkraan vaker lekkage heeft langs de pakking. Je kunt de beide kogelkranen dus makkelijker onderhouden. Toch gaan de mogelijkheden van een driedelige kogelkraan nog wat verder. Deze kun je namelijk zonder teveel sleutelen uit elkaar halen om te repareren, onderhouden of vervangen.

Lekkage bij meerdelige kogelkranen

Hoewel een driedelige kogelkraan dus ook voor meer gemak zorgt heeft het ook nadelen als lekkage tussen de losse onderdelen. Dit komt vrijwel altijd door de pakkingen die niet goed of volledig afsluiten. Een beetje afhankelijk van waar je de kogelkraan wilt gebruiken is dit iets dat je in overweging moet nemen.

Gebruik je een kogelkraan relatief weinig? Overweeg dan de eendelige kogelkraan. Dit is een prima oplossing en zorgt zelden voor problemen. Overweeg voor intensiever gebruik een twee- of driedelige kogelkraan waarbij je makkelijker kunt vervangen of repareren zonder dat je de volledige leiding hoeft aan te passen.