Categorieën
Huis

Een nieuwe groepenkast: waar moet je op letten?

Is het tijd voor een nieuwe groepenkast? Hoe weet je wanneer je de groepenkast moet vervangen en waar moet je allemaal op letten?

Wat is het verschil tussen een groepenkast en een stoppenkast?

Het verschil tussen een groepenkast en een stoppenkast is niet zo groot, maar er zit verschil in. In veel oude huizen zie je nog de bekende stoppenkast. Hoewel die ook genoeg bescherming biedt, is het toch verstandig om over te schakelen naar een moderne groepenkast. Een groepenkast is namelijk een stuk veiliger dan een stoppenkast, dat komt doordat de kans op brand na een kortsluiting een stuk kleiner is. Een stoppenkast herken je aan de ronde stoppen die erin zitten. Deze stoppen zijn vaak wit van kleur.

Bij een groepenkast is de stroom door een simpele schakelaar uit te schakelen. Met een stoppenkast, doe je dat met de stop. Een groepenkast zet je na stroomuitval ook direct en gemakkelijk weer aan. Je zet de schakelaar weer om en klaar is Kees. Bij een stoppenkast zal je eerst op zoek moeten naar een rondslingerende stop of naar de winkel moeten voor een nieuwe. Na een stroomstoring zal de zekering namelijk doorgesmolten zijn en is deze niet meer te gebruiken. Dan slaan de stoppen letterlijk door.

Zelf een groepenkast samenstellen

Je kan bijvoorbeeld ook zelf een groepenkast samenstellen met een eenvoudig ontwerp. Als eerst kan je het merk kiezen. Bijvoorbeeld Schneider Electric of Gacia. Je moet weten hoeveel fasen je hebt, wat voor type kast je wil (kunststof, advanced, plaatstaal of pragma), of je een automaat of aardlekautomaat wil en of er ook een hoofdschakelaar op moet zitten. Dan kan je daarna de groepen en de stopcontacten toevoegen. Afhankelijk van het merk, is de prijs voor het ontwerp van een groepenkast ook goedkoper of juist prijziger. Ondanks dat je zo een groepenkast kan berekenen en bestellen, is het altijd verstandig om het plaatsen over te laten aan professionals. Een klein foutje is zo gemaakt en ook een verkeerde berekening kan ernstige nadelige gevolgen hebben voor de elektriciteit in huis.

Stopcontacten berekenen

Een nieuwe groepenkast installeren is niet veel moeite, maar als je dan toch bezig bent, is het wel zo handig om ook te kijken naar de mogelijkheid voor meerdere stopcontacten. Nu bijna alle apparaten oplaadbaar zijn en dus op stroom gaat, zitten onze stopcontacten steeds vaker vol. Een aantal stopcontacten toevoegen is dus geen slecht idee. Stopcontacten berekenen is dan ook niet moeilijk. Tel als eerst hoeveel lichtpunten en stopcontacten je in huis hebt en verdeel deze over het aantal groepen. Vervolgens kijk je hoeveel vermogen (watt) elk apparaat vraagt. Dat staat altijd op het apparaat. Het totale vermogen van alle apparaten op een groep mag niet meer zijn dan de maximale belasting voor die groep. Dat kan je weer berekenen door het aantal ampère van een groep (meestal 16 Ampère) te vermenigvuldigen met 230 Volt.

Veilig thuis

Dan zijn er natuurlijk nog uitzonderingen. Onze nieuwe apparaten vragen steeds meer en verbruiken in sommige gevallen meer dan 2000 watt. Denk bijvoorbeeld aan een elektrische auto, zonnepanelen op het dak, maar ook een wasmachine, droger of een vaatwasser. Grote apparaten vragen meestal meer stroom. Denk daar bijvoorbeeld om bij het berekenen van het aantal stopcontacten in de keuken. Door de stroom zo veel mogelijk te verdelen, verklein je de kans op het doorslaan van de stoppen aanzienlijk en dat woont wel zo lekker.