Categorieën
Klussen

De regelgeving omtrent steigers: waar moet je rekening mee houden?

Een steiger is niet te missen wanneer je in de bouw werkt of zelf gaat klussen aan een groot project. Helaas gebeuren er jaarlijks nog zo’n 35 ernstige ongelukken met steigers. Om deze ongelukken te minimaliseren is er een strenge regelgeving opgesteld omtrent het gebruiken van steigers en de op- en afbouw hiervan. Het is van belang dat je deze regelgeving goed doorleest bij een steiger kopen. Voor de veiligheid, maar ook om hoge boetes te voorkomen!

De arbo regelgeving

Bij de meeste ongelukken gebeuren bij de op- en afbouw van steigers. Niet zo gek is dan ook dat de arbo-inspectie hier speciaal op focust bij de regelgeving omtrent steigers.

  1. Alle onderdelen van de steiger en dus de rolsteiger zelf moeten aan een geldige keuring voldoen. Deze keuring moet jaarlijks herhaald worden en is te herkennen aan stickers die op elk gekeurd onderdeel aangebracht worden door de keurmeester

 

  1. Bouw de steiger altijd op en af volgens de instructies van de fabrikant. Deze instructies staan altijd aangegeven op de onderdelen van de steiger.

 

  1. Wanneer je drie meter boven de grond werkt, is randbeveiliging verplicht. Bij de drie meter behoort ook je eigen lichaamslengte. Wanneer het platform dus ongeveer één meter van de grond is, moet de randbevestiging bevestigd worden. Deze veiligheidsregel voorkomt dat gereedschap of bouwmateriaal naar beneden kan vallen. De randbeveiliging wordt automatisch meegeleverd als je een steiger besteld met een werkhoogte boven de drie meter.

 

  1. Voor het gebruiken van een steiger zijn maximale hoogtes opgesteld. Onverankerde steigers mogen binnen een maximale hoogte hebben van twaalf meter en buiten een maximale hoogte hebben van acht meter. Wanneer de steiger verankerd is tegen een muur of gevel mag een smalle steiger maximaal een hoogte hebben van twaalf meter, zowel binnen als buiten, en mogen brede steigers een maximale hoogte hebben van twintig meter. Wanneer je nog hoger wil met je steiger zijn daar speciale regelingen voor.

 

Veiligheidsharnas

Een veiligheidsharnas is niet verplicht mits er gewerkt wordt met een goede afzetting. Een goede afzetting bestaat uit een kopleuningframe en twee horizontaalschoren. Natuurlijk is het wel aan te raden om een veiligheidsharnas te gebruiken.  Een veiligheidsharnas is namelijk een persoonlijk veiligheidsmiddel en zorgt dus dat jij extra veilig op hoogte kan werken.