5 tips om veilig te klussen

Het blijft een dingetje: veel ongelukjes gebeuren in en om huis. Een groot deel daarvan gebeurt tijdens het klussen: jaarlijks hebben zo’n 120.000 mensen een klusongeluk. De helft daarvan moet behandeld worden en ongeveer een op de vijf belandt zelfs op de spoedeisende hulp. Nu zit een ongeluk in een klein hoekje, maar je kunt zelf ook wel wat doen om ongelukjes te voorkomen. Deze 5 tips helpen je om veilig(er) te klussen.

Goed en scherp gereedschap

Scherp gereedschap voorkomt ongelukken. Klinkt dat vreemd? Dat is het niet. Veel ongelukken gebeuren door oud en bot gereedschap te gebruiken, waardoor het gemakkelijk vast komt te zitten of je bijvoorbeeld uitschiet. Voordat je begint, is het dus goed om even te kijken of alles nog scherp en goed is.

Beschermingsmiddelen

Een bouwterrein mag je niet op zonder helm en wanneer je er werkt, moet je je aan regels houden voor welke kleding en beschermingsmiddelen je draagt en gebruikt. Terwijl we, als we thuis aan het klussen zijn, onze oude kleren aantrekken en aan de slag gaan. Maar die middelen, zoals een beschermingsbril, gehoorbescherming en speciale kleding, zijn er niet voor niets. Ook werkschoenen heren, handschoenen en eventueel een helm kunnen veel leed besparen.

Goed gebruik van trap of ladder

Die trap die je al tientallen jaren in de schuur hebt staan, is misschien niet meer zo veilig. Controleer, voordat je een ladder of trap opgaat, of deze stevig en stabiel staat. En zorg dat je goed bij de plek kunt waar je gaat klussen, want ook al staat de trap stabiel, als jij je uit moet rekken om ergens bij te kunnen, kun je alsnog onderuit gaan. Vermijd ook de bovenste sport: als je daarom moet staan, gaat dat ten koste van de stabiliteit.

Bij twijfel: niet doen!

Wanneer je twijfelt over een klus, kun je deze beter laten liggen. Twijfel en onzekerheid kunnen ervoor zorgen dat je niet met vaste hand een stuk gereedschap hanteert of op een trap staat. Dat moet je met zelfvertrouwen doen. Ook wanneer je bijvoorbeeld niet zeker bent om met elektriciteit te werken, kun je het beter niet doen. Schakel de hulp van een expert in, dat kost misschien wel wat geld maar kan een hoop ellende voorkomen.

Goed licht

Zorg dat je altijd goed kunt zien wat je doet. Daglicht is het meest ideale, maar wanneer dat onvoldoende is of het onmogelijk is te werken met daglicht, zorg dan voor goed kunstlicht. De speciale bouwlampen zijn er niet voor niets. Zorg wel dat je niet verblind wordt, ook niet wanneer je op een andere positie gaat staan. Dat kan namelijk wel weer gevaarlijk zijn!

Bonustip: voorbereiding

Eigenlijk lees je het hierboven al: veilig klussen doe je vooral als je goed voorbereid bent. Dus niet even snel tussendoor, maar de tijd nemen om de juiste spullen aan te trekken, je gereedschap en hulpmiddelen te controleren en te zorgen voor goede omstandigheden. Dat kost wat extra tijd, maar bedenk hoeveel tijd je bespaart als je niet naar de huisarts of de eerste hulp hoeft voor een klusongelukje!