Categorieën
Huis Klussen

5 Handige toepassingen van osb platen

Wil je gaan klussen met OSB platen? OSB platen kan je op veel verschillende manieren toepassen. Dit sterke en veelzijdige materiaal is al lange tijd op de markt en is ontzettend makkelijk in gebruik. Wij zetten voor jou 5 handige toepassingen van OSB platen op een rijtje.

Wat is OSB?

Oriented Strand Board, oftewel OSB is een plaatmateriaal dat bestaat uit diverse lagen houtschilfers die met een bindmiddel, zoals lijm, met elkaar zijn verbonden. Door de kruislingse opbouw van de houtschilfers ontstaat een sterke plaat die aan beide kanten gebruikt kan worden.

Ondervloeren

OSB kun dus veelzijdig worden toegepast. Eén van de veelgebruikte toepassingen van een osb plaat is het gebruik als ondervloer. Dit werd voorheen vaak gedaan met multiplex, maar in de praktijk blijkt dat OSB veel sterker en beter is. Zo hebben OSB platen een goede isolerende werking en zijn ze erg goed tegen geluidsoverlast. Met een OSB plaat als ondervloer stook je niet voor de buren. Erg duurzaam, dus!

Trapbekleding of vloerbedekking

De OSB plaat heeft een ruwe look en is helemaal trendy. Daarom hoeft deze plaat niet weggestopt te worden achter gipskarton, parket of laminaat. Je kunt bijvoorbeeld je trap bekleden met OSB. Ook kunnen de platen als vloerbedekking dienen. Wel is het handig om de platen dan te beitsen of oliën, zodat de houtstructuur mooi tot zijn recht komt. Om te voorkomen dat er krasjes in komen, kun je het beste ook nog een lak gebruiken.

Meubilair maken

Met OSB is ontzettend veel mogelijk. Je kan er dus ook voor kiezen om er meubels mee te maken. Zo kan je een kast maken met OSB. Door het stoere uiterlijk van de platen is jouw kast een echte eye catcher!

Afwerkingsplaten in binnenruimte

Ook als afwerking is OSB een goede keuze. Deze plaat is erg makkelijk in gebruik en is daardoor handig te bewerken. Je zou er zelfs je hele huis mee kunnen bekleden. Een gezin in België heeft een circulair huis gebouwd dat aan zowel de binnen- als buitenkant is verstevigd met OSB platen.

Laadvloeren

Deze plaat wordt ook vaak gebruik als laadvloer in vrachtwagens en aanhangwagens. Deze sterke plaat kan wel tegen een stootje en is hier daarom zeer geschikt voor.