Categorieën
Huis Klussen

4 Redenen waarom Plexiglas de ideale glasvervanger is

Moet je een ruit vervangen? Ben je bezig met je te verdiepen in dubbelglas of op zoek naar een alternatief? Die zijn er namelijk best wel te vinden. Neem nou bijvoorbeeld plexiglas. Het is niet alleen duurzaam, licht en sterk, het is ook vergeleken met standaard glas en net zo gunstig product voor de portemonnee. Hieronder geven we je 4 redenen waarom plexiglas een ideale glasvervanger is.

Wat is plexiglas?

Eerst nog even dit: wat is plexiglas eigenlijk? Plexiglas kun je ook acrylaat noemen. Het is een kunsstofsoort. Het is lichter, sterker en duurzamer dan standaard dubbelglas. Het wordt vaak toegepast buitenshuis, bijvoorbeeld op daken van schuren.

Plexiglas is sterk

Doordat plexiglas geen echt glas is, maar een kunststof, is het veel sterker dan glas. Het is flexibeler en stootvaster dan glas. Plexiglas breekt minder snel. Een sterkere variant is polycarbonaat. Een plaat van polycarbonaat is ruim 250 keer sterker dan glas. Dit wordt dan ook vaak op daken van schuren toegepast. Het is vrijwel onbreekbaar.

Plexiglas is licht

Een ander voordeel is het lichte gewicht van plexiglas. Plexiglas is ongeveer half zo zwaar als gemiddelde glassoorten. Een plaat met een dikte van 5 mm weegt per vierkante meter ongeveer 6 kilo. Als het glasoppervlak laag in gewicht moet zijn, dan is plexiglas dus zeer geschikt. Bijvoorbeeld bij ramen in een caravan of bij grote aquaria.

Plexiglas is eenvoudig te bewerken

Plexiglas is goed te bewerken. Het splintert bijvoorbeeld niet en kan daardoor in allerlei vormen worden aangeleverd. Ook kan een doe-het-zelver aan de slag met platen van plexiglas. Met een figuurzaag die ingesmeerd is met zeep kan een thuisklusser veel bereiken. Plexiglas is er ook in verschillende kleuren, diktes en afmetingen. Dit maakt het een breed toepasbaar en flexibel product.

Plexiglas is duurzaam

Tot slot is het interessant dat plexiglas qua warmte-isolatie net zo goed presteert als gemiddelde glassoorten. Plexiglas is meestal ook licht- en UV-bestendig en het kan goed tegen allerlei weersomstandigheden. Plexiglas is zeer geschikt voor buiten. Het verkleurt en verweert niet en blijft er lang goed uitzien. Plexiglas is wel een wat zachter materiaal dan glas, waardoor het krasgevoeliger is.