Categorieën
Handig Huis Klussen

Wat te doen als je toilet verstopt is: tips!

We hebben het vast allemaal wel eens meegemaakt, een verstopte wc. Er zijn zelfs gênante verhalen bekend over mensen die bij een date een ‘grote boodschap’ moesten doen, om vervolgens proberen door te trekken maar de wc verstopt raakte. Met als gevolg dat deze mensen totaal in paniek raakten, want: wat moet je doen als je wc plotseling verstopt is? In ieder geval niet in paniek raken. Tegen verstopte toiletten is gelukkig veel te doen. Of het nou bij je date, of in je eigen huis is: met deze tips kun je een verstopte toilet gemakkelijk aanpakken.

 

  • Het zelf aanpakken

Deze tip is eigenlijk alleen aan te raden wanneer je zeker weet dat de oorzaak van de verstopping niet, ehhh, je weet wel… is. Komt het bijvoorbeeld door een wc-rol of een ander vorwerp wat in de wc is belandt, trek dan rubberen handschoenen aan en probeer zelf het voorwerp te verwijderen. Lukt dit niet, probeer het dan eventueel met een ontstopper. Maak deze van tevoren nat met heet water, zodat de ontstopper makkelijk beweegt.

 

  • Afwasmiddel en heet water

Een ontstopping kun je ook aanpakken door er wat afwasmiddel en er vervolgens een emmer heet water op te gooien. Let op dat het water niet kokendheet is, dat zou het porselein van de wc-pot beschadigingen toe kunnen brengen. Laat het afwasmiddel + heet water een minuut of vijf inwerken, en probeer de wc vervolgens nog een keer door te spoelen. Afwasmiddel kan vet oplossen, waardoor de wc nu beter door zou moeten lopen.

 

  • Soda en azijn

De soda en azijn methode is een echte tip van oma. Je moet hier natriumbicarbonaat voor gebruiken, een zuiveringszout. Giet een pak hiervan in de wc, en voeg er daarna langzaam een fles azijn aan toe (wees gewaarschuwd: dit ruikt allesbehalve lekker). Na een paar minuten zal het flink gaan schuimen. Laat dit minimaal een nacht inwerken en probeer de volgende ochtend de wc

 

  • Ontstoppingsmiddel

Bij winkels als blokker, maar ook veel supermarkten, kun je ontstoppingsmiddelen kopen. Deze zitten echter wel vol met chemicaliën die niet alleen slecht zijn om in te ademen, ze zijn ook slecht voor het milieu. Probeer dit dus zoveel mogelijk te vermijden.

 

Werken alle bovenstaande opties niet, dan is er altijd nog een optie om de loodgieter in te schakelen.