Categorieën
Huis

Vier tips voor sfeervolle raamdecoratie in een modern interieur

Raamdecoraties kunnen een grote invloed uitoefenen op de sfeer van je woning. Met raamdecoratie regel je namelijk de lichtval. Als je een woonkamer hebt met grote ramen heb je in de winter veel licht in huis. Maar in de zomer wil je de zon juist wat minder naar binnen laten schijnen om de temperatuur in huis op een aangenaam niveau te houden. Waar kun je dan aan denken als je sfeervolle raamdecoraties zoekt voor een modern interieur?  

1. Lange stijlvolle gordijnen

Een elegante manier om grote ramen te decoreren is met lange, stijlvolle gordijnen die helemaal van het plafond tot de vloer reiken. Lange gordijnen geven je moderne woonkamer een sjieke uitstraling die doet denken aan de lounge van een grand hotel. Lange gordijnen zijn ook vooral een handige oplossing als je een raampartij hebt die bestaat uit meerdere kleinere ramen. Doordat de gordijnen de complete gevel afdekken hoef je niet voor ieder afzonderlijk venster raamdecoratie te monteren. Lange gordijnen kun je verkrijgen in uiteenlopende kleuren en verschillende materialen zodat het past bij jouw moderne interieur.  

2. Strakke vouwgordijnen

Door hun strakke vormgeving zijn vouwgordijnen voor een moderne woning een oplossing. Een vouwgordijn vouwt zichzelf naar boven of naar beneden op als je het gordijn wilt openen. Het verschil tussen een vouwgordijn en een plisségordijn is dat een plisségordijn doorgaans wat smallere plooien heeft. Vouwgordijnen zijn ook erg praktisch als je niet veel ruimte hebt om wanddecoratie weg te werken, want je kunt ze vrij strak tegen een kozijn aan plaatsen, of in een kozijn monteren.  Wil je ook vouwgordijnen in je slaapkamer, kies dan voor verduisterende plisségordijnen. Deze plisségordijnen bestaan uit twee lagen stof en de optrekkoorden zijn tussen de lagen weggewerkt zodat er geen licht door de gaatjes kan schijnen. 

3. Moderne jaloezieën en duette shades

Heb je een modern interieur dan kun je ook denken aan raamdecoratie in de vorm van jaloezieën. Er bestaan verschillende soorten jaloezieën in diverse materialen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen tussen verticale jaloezieën en horizontale jaloezieën en materialen als kunststof, hout en aluminium. Voor een modern interieur zijn vooral duette shades een stijlvolle oplossing. Deze raamdecoratie is eigenlijk een soort combinatie van een vouwgordijn en jaloezieën. Duette shades bestaan uit twee lagen stof in plaats van één zodat hij opengevouwen een honingraatstructuur heeft, maar net zo plat opvouwt als een vouwgordijn.  

4. Stijlvolle shutters

Wil je raamdecoraties die een moderne uitstraling hebben, dan kun je ook kiezen voor shutters. Shutters bestaan uit een frame met beweegbare lamellen die aan beide zijden in het frame vastzitten. Je kunt door de lamellen iets meer of minder open te zetten eenvoudig de lichtinval in huis regelen. In de winter kun je ook het hele frame opzij klappen als een luik, zodat je meer zonlicht kan binnenlaten. Shutters zijn verkrijgbaar in verschillende groottes en in diverse materialen. Kies bijvoorbeeld voor je moderne interieur voor strakke shutters van kunststof, of stijlvolle shutters van zwart gelakt hout.