Categorie├źn
Handig Klussen

Onderhoudstips voor je woning in het komende voorjaar

Het voorjaar is een uitgelezen moment om je woning goed schoon te maken. Tijdens de winter heeft onder meer het weer vat gekregen op meerdere onderdelen van je woning. Die onderdelen zou je in het voorjaar even netjes schoon moeten maken.

Maak de dakgoot schoon

Maak in het voorjaar de dakgoot van je woning even goed schoon. Of beter gezegd: de dakgoten. Ongeacht waar de dakgoot zich precies bevindt, is de kans aanwezig dat de dakgoot vol met vuil en bladeren ligt. Dit is gevaarlijk met het oog op onder meer lekkages. Maak daarom in het voorjaar de dakgoten goed schoon.

Bonustip: richt je hierbij ook op het boeiboord van je woning. Dit onderdeel is bepalend voor de uitstraling van je woning, evenals voor de algehele conditie van je woning. Maak daarom ook de boeiboorden elk voorjaar even goed.

Merk je tijdens het schoonmaken op dat het boeiboord aangetast is? Kijk dan eens op Heering.eu voor een uitgebreid aanbod van de nieuwste en beste soorten boeiboorden.

Ruim je tuin goed op     

In het voorjaar is het ook verstandig om je tuin even goed op te ruimen. Gedurende de winter is er namelijk allerlei vuil in je tuin terechtgekomen. Kijk maar eens naar de hoeveelheid bladeren. Of naar de hoeveelheid mos in je tuin.

Pak daarom het juiste tuingereedschap erbij en start direct met het opruimen van je tuin. Veeg alle bladeren op, verwijder het vuil uit je tuin en maak ook je tuinmeubelen netjes.

Inspecteer je woning grondig

Tijdens het voorjaar is het verstandig om je woning grondig te inspecteren. Bekijk bijvoorbeeld of er op het dak van je woning dakpannen losgekomen zijn. Of controleer of ergens mogelijk sprake van lekkage is. Dit kan een lekkage in/bij je woning zijn, maar ook bij de overkapping. Of tuinhuisje of schuur in je tuin.

Maak de ramen goed schoon

De kans is groot dat de ramen van je woning op dit moment vrij vies zijn. Ook dit is het gevolg van het mindere weer gedurende de winterperiode. In het voorjaar is het daarom verstandig om je ramen even goed schoon te maken.

Wil je ook de ramen op de bovenverdieping van je woning schoonmaken? Doe dit dan met beleid en tref de nodige veiligheidsmaatregelen. Zie je dit niet zitten? Dan is het verstandig om een glazenwasser in te schakelen.

Laat de schoorsteen vegen

Tijdens de winterperiode heb je mogelijk je kachel vaak aangehad. Heb je bijvoorbeeld een houtkachel, een pelletkachel of een ander soort kachel? Dan moet je de kachel in het voorjaar even goed laten onderhouden. Ook is het verstandig om in het voorjaar de schoorsteen schoon te laten vegen.

Idealiter zou je dit elk jaar moeten doen. Dit is overigens vanuit sommige woonverzekeringen ook een vereiste. Ga goed na of dit ook in jouw situatie het geval is.

Kijk al met al goed naar de algehele conditie van je woning. Merk je opvallende zaken op? Kom dan in actie om de problemen zo snel mogelijk te verhelpen.