Categorieën
Handig

LED panelen, hoeveel moet ik ervan aanschaffen?

Heb je de knoop doorgehakt en ben je van plan om LED panelen te installeren? Dan rijst uiteraard al snel de volgende vraag: hoeveel LED panelen moet ik eigenlijk aanschaffen voor de ruimte die ik ermee wil verlichten? Met deze blog hopen we je een handje op weg te helpen in de juiste richting. Lees daarom snel verder om erachter te komen hoe jij kunt berekenen hoeveel LED panelen je nodig hebt en hoeveel je er dus van aan moet schaffen.

Afhankelijk van verschillende factoren

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: hoeveel LED panelen je in totaal moet aanschaffen is afhankelijk van verschillende factoren. Denk bijvoorbeeld aan de hoogte van het plafond, de hoeveelheid ramen en de kleur van de muren, het plafond en de vloer. Er kan gesteld worden dat hoe hoger het plafond, hoe minder licht er op de vloer valt en hoe meer LED panelen je nodig zult hebben. Ook de hoeveelheid ramen (veel of juist weinig) is van grote invloed. Het is uiteraard niet zo moeilijk te bedenken dat wanneer er veel natuurlijk licht via de ramen naar binnen schijnt, je minder kunstmatig licht van lampen nodig hebt. Word je omringd door witte muren, een wit plafond en een lichte vloer? Dan heb je geluk, want dit betekent dat het licht veel beter gereflecteerd wordt en je dus minder lampen hoeft op te hangen.

Het ene LED paneel is het andere niet

LED panelen komen in verschillende afmetingen, van vierkante panelen van 30 bij 30 of 60 bij 60 centimeter, tot langwerpige panelen in diverse groottes. Ze kunnen in het plafond worden ingebouwd, maar je kunt ze ook met behulp van een ophangset als het ware laten ‘zweven’ in de ruimte. Uiteraard heeft ook de afmeting van het paneel invloed op de lichtopbrengst. Hetzelfde geldt voor het soort paneel. Zo brengen standaard panelen bijvoorbeeld minder licht op dan zogenaamde high lumen of high lumen 2.0 panelen. In vergelijking met standaard panelen brengen high lumen panelen meer lumen per watt op. Het verschil tussen high lumen en high lumen 2.0 zit hem in het feit dat deze laatstgenoemde een lager energieverbruik heeft, maar wel dezelfde hoeveelheid licht opbrengt. Om precies te weten hoeveel vierkante meter ieder soort LED paneel verlicht, kun je het beste even kijken op ledlichtstunter.nl.