Categorieën
Handig Huis Klussen

Benodigdheden bij het werken aan het dak

Daken hebben regelmatig onderhoud nodig. Door weer en wind worden ze voortdurend aangetast. Ook kan het voorkomen dat ze door een flinke storm schade oplopen. Maar wat heb je nodig als je aan het dak gaat werken? Lees snel verder!

Gereedschap en hulpmiddelen

Als je snel en veilig aan het werk wilt gaan, is het belangrijk om de juiste gereedschappen te hebben. Ga je aan een gevel werken dan is het handig om een steiger te huren. Als je weet dat je met water en/of zand gaat werken, kun je een doorwerkkap huren. Zorg er daarnaast voor dat er altijd genoeg helmen en andere veiligheidskleding zoals gehoorbeschermers aanwezig zijn, zodat de werkers zelf, maar ook de aannemer, architect en/of eventuele bezoekers veilig de werkplek kunnen betreden. Verder moet je denken aan het soort werk dat je gaat doen. Wat voor spullen heb je daarvoor nodig? Denk aan een rolsteiger, brander, dakrandbeveiliging en waterafzuiger. Het kan zijn dat je toch niet alles zelf wilt doen. Zo kan je een specialist in dakrandbeveiliging inhuren. Dan weet je zeker dat het goed geregeld wordt!

Ga veilig te werk

Dit klinkt vanzelfsprekend, maar is toch belangrijk om te benoemen. Onderschat de risico’s van werken op een hoogte niet! Voordat je op het dak gaat, is het belangrijk om te weten of het dak veilig te betreden is. Het is dan ook verplicht om jezelf te beschermen als je hoger werkt dan 2,5 meter. Dit kan met helmen en een veiligheidsharnas. Daarnaast is het ook aan te raden om een mobiel dakanker met valrem te bestellen.

Het juiste rijbewijs

Het juiste rijbewijs is waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt als je aan het dak gaat werken. Maar desondanks is het ontzettend belangrijk. Met autorijbewijs B mag je een aanhanger van 750 kilo trekken. Als je dakdekker bent van beroep zal je vaak meer materiaal en gereedschap bij je hebben. Dan kan het handig zijn om dan ook je rijbewijs BE te halen. De aanhanger achter je auto of werkbus mag dan 35.00 kilo hebben. Bij het hebben van een goed rijbewijs hoort ook een veilig en betrouwbaar transport. Laat je daarom goed informeren over de aanschaf van een bus en aanhanger.