Categorieën
Handig

Zorg voor je vaatwasser, hij zorgt voor jou

Als je een vaatwasser hebt, ben je waarschijnlijk erg dankbaar voor deze tijdbesparende uitvinding. Het is geweldig om vuile borden en glazen in de vaatwasser te doen en ze er schoon uit te halen. Maar net als bij elk ander apparaat, heeft je vaatwasser regelmatig onderhoud nodig om optimaal te blijven werken. In dit artikel geven we je de beste tips om je vaatwasser goed te onderhouden en te zorgen dat hij langer meegaat.

Waarom is het belangrijk om je vaatwasser goed te onderhouden?

Het is belangrijk om je vaatwasser regelmatig te onderhouden om ervoor te zorgen dat hij goed blijft werken. Als je je vaatwasser niet goed onderhoudt, kunnen er problemen ontstaan, zoals een verstopte afvoer, een vieze geur, of nog erger, een kapotte vaatwasser. Maar voor dat je een reparateur er bij haalt kun je altijd eerst je (bosch) vaatwasser resetten. Bovendien kan een slecht onderhouden vaatwasser ook leiden tot hogere energiekosten en waterverbruik.

1. Reinig de filters

Een van de belangrijkste dingen die je kunt doen om je vaatwasser goed te onderhouden, is om de filters regelmatig schoon te maken. De filters zorgen ervoor dat voedselresten en ander vuil niet in de afvoer terechtkomen. Als je de filters niet regelmatig schoonmaakt, kan de afvoer verstopt raken en kan het water niet meer goed weglopen.

2. Reinig de sproeiarmen

De sproeiarmen zijn verantwoordelijk voor het sproeien van water op de vaat. Als er vuil of voedselresten op de sproeiarmen zitten, kan het water niet goed worden verdeeld en wordt je vaat niet goed schoongemaakt. Zorg er daarom voor dat je de sproeiarmen regelmatig schoonmaakt.

3. Reinig de afdichting

De afdichting zorgt ervoor dat er geen water uit de vaatwasser lekt. Het is daarom belangrijk om de afdichting regelmatig schoon te maken en te controleren op beschadigingen. Als de afdichting beschadigd is, kan er water lekken en kan je vaatwasser kapot gaan.

4. Maak de binnenkant van de vaatwasser schoon

Het is ook belangrijk om de binnenkant van de vaatwasser regelmatig schoon te maken. Verwijder voedselresten en ander vuil dat zich heeft opgehoopt in de vaatwasser. Maak de rekken en de binnenkant van de deur schoon met een zachte spons en afwasmiddel.

5. Gebruik de juiste reinigingsmiddelen

Gebruik altijd de juiste reinigingsmiddelen voor je vaatwasser. Gebruik geen gewoon afwasmiddel, want dat kan schuimvorming veroorzaken en je vaatwasser beschadigen. Gebruik in plaats daarvan speciale vaatwasmiddelen.

6. Laat de vaatwasser regelmatig draaien

Een vaatwasser heeft regelmatig gebruik nodig om goed te blijven werken. Als je de vaatwasser niet regelmatig gebruikt, kunnen er problemen ontstaan, zoals verstoppingen of een vieze geur. Gebruik de vaatwasser daarom minstens één keer per week, zelfs als hij niet helemaal vol zit.

7. Controleer de waterhardheid

Het is belangrijk om de waterhardheid te controleren, omdat hard water de vaatwasser kan beschadigen. Hard water bevat namelijk veel mineralen die zich kunnen ophopen in de vaatwasser en verstoppingen kunnen veroorzaken. Controleer daarom regelmatig de waterhardheid en gebruik indien nodig een waterontharder.

8. Verwijder kalkaanslag

Kalkaanslag kan zich ophopen in de vaatwasser en kan de werking van de vaatwasser verminderen. Het is daarom belangrijk om kalkaanslag regelmatig te verwijderen. Gebruik een ontkalkingsmiddel speciaal voor vaatwassers om de kalkaanslag te verwijderen.

9. Controleer de afvoer

Controleer regelmatig de afvoer van de vaatwasser om verstoppingen te voorkomen. Verwijder voedselresten en ander vuil dat zich heeft opgehoopt in de afvoer en maak de afvoer schoon met een zachte borstel.

10. Houd de vaatwasser goed gevuld

Houd de vaatwasser goed gevuld om ervoor te zorgen dat hij optimaal werkt. Als de vaatwasser niet helemaal vol zit, kan het water niet goed worden verdeeld en wordt de vaat niet goed schoongemaakt. Aan de andere kant, als je de vaatwasser te vol stopt, kan dit leiden tot verstoppingen en beschadigingen.