Categorie├źn
Handig Klussen

Zo voorkom je problemen bij het onderhoud aan je tuin

Een tuin onderhouden, daar gaat best veel tijd in zitten. Zeker als je een wat grotere tuin hebt met veel planten, struiken en misschien ook wel bomen. Mensen met een grote tuin die het zich kunnen veroorloven laten het onderhoud daarom graag over aan een hovenier. Die komt dan enkele keren per jaar om te snoeien en onkruid te verwijderen. Als je dat soort werkzaamheden een aantal maanden laat versloffen is de kans al aanwezig dat onkruid je tuin overwoekert. Sommige soorten staan erom bekend dat ze zeer snel groeien. Voorkomen dat je tuin in een soort oerwoud verandert waar nauwelijks nog door te komen is.

Maak een tuinplanning

Als je je tuin toonbaar wilt houden dan is een tuinplanning erg handig. Als je een agenda maakt met wanneer wat moet gebeuren dan voorkom je daarmee dat je tuin te lijden heeft onder achterstallig onderhoud. Het gebruik van de juiste materialen is daarbij ook wel belangrijk. Hoveniers en andere professionals bestellen dat bij voorkeur bij een ervaren technische groothandel zoals Teruplast. Zij moeten immers goed werk kunnen afleveren zodat hun klanten tevreden zijn en hen een aantal maanden later opnieuw opdracht geven voor tuinonderhoud.

Zorg dat je tuin niet in een savanne verandert

Het klimaat in Nederland is erg grillig. Dan weer hebben we dagenlang regen, en dan is het weken achter elkaar droog. Een tuin is vaak erg flexibel en veerkrachtig. Maar soms heeft de tuin een beetje hulp nodig. Zorg er dus voor dat bij langdurige regen het water goed weg kan. Dat bereik je door je tuin niet helemaal dicht te leggen met tegels. Als de boel niet blank komt te staan voorkom je dat planten gaan rotten en vervolgens afsterven. Als het langdurig droog is dan heb je weer een ander probleem. Dan moet je aan de gang met een gieter of bij een grotere tuin met een slang en draadfittingen om de tuin adequaat te kunnen besproeien. Regenwater is ideaal voor je tuin, zet dus altijd een regenton neer om dit op te vangen van het dak van je huis of van je schuur.

Kies je planten met zorg

Wanneer je naar het tuincentrum gaat kun je natuurlijk planten kiezen die je leuk vindt. Maar misschien zijn dat wel planten die veel aandacht nodig hebben of die kieskeurig zijn als het gaat om een plekje in de tuin. Niet te veel zon, maar ook niet te veel schaduw, speciale potgrond en precies de juiste hoeveelheid water. Als je geen groene vingers hebt, kun je beter kiezen voor planten die niet zo veeleisend zijn en redelijk zelfredzaam. Dan kun je je beperken tot het verwijderen van uitgebloeide bloemen. Houd er rekening mee dat planten die in bakken staan niet winterhard zijn, ook als het gaat om een plant die dat volgens de beschrijving wel is. Winterhard geldt alleen in de volle grond. Zet planten in bakken dus altijd in je schuur of garage voordat het gaat vriezen als je er volgend jaar ook nog van wilt kunnen genieten.