Categorieën
Huis Klussen Tuin

Maak zelf je eigen open haard van een pallet

Leuke inspiratie voor je tuin heb ik als tuinblogger in elk jaargetijde. Ook nu in de winter. Deze keer een leuk idee voor in huis: maak zelf een haard van een oude pallet ! Want genieten van deze donkere dagen, doe je extra als er een zacht flikkerend vuurtje is om naar te kijken. Nu is een echt vuurtje natuurlijk het allerleukst. Maar bij gebrek daaraan, kun je met een beetje creativiteit en wat kerstverlichting de illusie van een (haard)vuurtje in je huis in een handomdraai zelf maken. En zeker nu er buiten in de tuin ook minder kan /  ‘moet’, is dat een leuk klusje om te doen.

Haard van oude pallet

Het heeft eigenlijk meer de maat van een smalle kachel dan dat het een echte haard is, maar dat mag de pret niet drukken. De pallet heb ik uit elkaar gehaald, de planken op maat gezaagd en weer vastgeschroefd. Bovenop heb ik een dun triplex plaatje bevestigd. Daarna grijs geverfd. Ik deed dat met gewone muurverf, latex. Dat smeert lekker snel weg, dekt goed op het grove hout en is mooi mat. Open haard hout met wat kerstlampjes erin, oude wijnflessen, kaarsen en wat dennenappels erbovenop en klaar was mijn ‘kachel‘. Zeg nou zelf: dat ziet er als je geen echte haard hebt toch supergezellig uit zo! En het was maar een middagje werk.

Tip: Verf pallethout met gewone muurverf. Dat smeert lekker snel weg, dekt goed op het grove hout en is mooi mat.

Vuurtje stoken

Echt vuur stoken wij vooral buiten in onze tuin. Het hele jaar door, in zo’n grote lage vuurschaal. Dat is toch wel ultieme bonus van buiten wonen, want niemand heeft er last van. Bijna elk weekend in het voor- en najaar is er wel een moment aan ’t eind van de dag dat we zo flink wat hout wegwerken. En dan genieten we achterin onze tuin (zittend op onze lelijke, maar o zo comfortabele witte plastic stoelen) van de warmte, het licht én – al dan niet samen met wat buren erbij –  van een goede borrel.

Vuurschaal met hout en lampjes

Tot slot nog een tip om een gezellig buitenvuur te maken zonder dat je buren daar last van hebben.  En zonder dat je er ook veel werk aan hebt of het vuur in de gaten moet houden. Zet een vuurschaal of vuurkorf gewoon met wat hout en kerstlichtjes dichtbij je raam. Ziet er gezellig uit en het rookt een stuk minder.

Succes!