Categorie├źn
Handig

Is gevelbekleding noodzakelijk voor je woning?

Je kunt vandaag de dag veel veranderen aan je woning. Hier kun je professionals voor inhuren, maar er zijn ook veel mensen met ‘twee rechterhanden’. Dit betekent dat je je woning of pand op eigen houtje kunt renoveren. Zo kun je iets simpels als een gloednieuwe vloer aanleggen óf een overkapping in de tuin bouwen. Aan jou de keus. 

Wil je juist het vooraanzicht van je woning veranderen of simpelweg vernieuwen? Dan kun je eens naar de gevelbekleding kijken. Nu is de vraag of gevelbekleding wel noodzakelijk is voor je woning. Bij aanbieders als Keralit.nl kan men terecht voor kunststof soorten.

Gemeentelijke toestemming voor gevelbekleding?

Eigenlijk heeft gevelbekleding verschillende functies voor een woning of pand. In de eerste plaats heeft de bekleding een isolerende werking, waardoor de gestookte warmte zo veel mogelijk binnen blijft. Dat is vooral gedurende de winter een belangrijk aspect. Maar de bekleding heeft, hoe gek dat misschien ook klinkt, ook een decoratieve waarde.

Dus heb je bijvoorbeeld een woning gekocht en ben je niet tevreden over het vooraanzicht, bijvoorbeeld door datering of beschadigingen? Dan kun je overwegen om de gevelbekleding te laten vervangen. Mag men dit zomaar doen?

Als woningeigenaar bepaal je vanzelfsprekend zelf wat je aan je woning verandert of renoveert. Het is immers jouw eigendom. Maar in het algemeen mogen vooraanzichten van woningen niet zomaar drastisch veranderd worden. Dat geldt voor monumentale panden, maar dus ook voor koopwoningen. Het advies? Doe van tevoren navraag bij je eigen gemeente. 

Waarom is gevelbekleding noodzakelijk?

Dat hebben we al kort benoemd. Maar daar gaan we wat dieper op in. Gevelbekleding brengt men aan de buitenzijde van de woning of het pand aan. Dat kan om het vooraanzicht gaan, maar ook om het achterzicht. 

In de eerste plaats kun je tussen muur en gevelbekleding isoleren. Het maakt in dezen niet uit of het om kunststof gevelbekleding gaat of om aluminium. Er zijn dus verschillende mogelijkheden. Juist door deze eigenschappen gaat de warmte in huis niet direct verloren. Bovendien kan, maar dat is ook van andere factoren afhankelijk, de waarde van je huis stijgen doordat je het extra isoleert. 

Gevelbekleding kan ook een decoratief verschil maken. Je kiest immers zelf de stijl van de bekleding. Men kan voor modern gaan, maar ook voor retro of vintage. Hierbij kun je rekening houden met je smaak en met de stijl van je woning of pand. In die zin is gevelbekleding wel degelijk noodzakelijk.

Waar moet je rekening mee houden?

Eens in de zoveel tijd hebben woningen onderhoud nodig. Bijvoorbeeld door veroudering. Zo heeft gevelbekleding eveneens onderhoud nodig. Hoe je dat doet, is afhankelijk van het materiaal. Zo heeft kunststoffen bekleding niet meer nodig dan een sopje en een vochtige doek. Hout daarentegen heeft juist wat meer nodig. Houd daar dus rekening mee voordat je een materiaalsoort kiest. 

Samengevat

Gevelbekleding kan in veel gevallen een geweldige oplossing zijn. Als isolatie, maar ook als stijlvolle toevoeging. Je kunt het materiaal kiezen op basis van je persoonlijke smaak en de algehele stijl van je woning.