Categorieën
Handig Tuin

8 tips om fruitmot en engerlingen te voorkomen en bestrijden

Een prachtige tuin is een plek van vreugde en ontspanning, maar helaas kunnen ongewenste gasten zoals fruitmot en engerlingen deze rust verstoren. Gelukkig zijn er preventieve maatregelen die je kunt nemen om je tuin te beschermen tegen deze hinderlijke indringers. Ontdek hier enkele nuttige tips om fruitmot en engerlingen te voorkomen en je tuin gezond te houden.

Fruitmotten en engerlingen

Allereerst: wat zijn fruitmotten en engerlingen eigenlijk? Fruitmotten zijn kleine vlinders die schadelijk kunnen zijn voor fruitbomen doordat hun larven zich voeden met het fruit. Hierdoor heb je bijvoorbeeld wormpjes in het vruchtvlees zitten. Engerlingen zijn de larven van kevers, zoals de meikever. Deze bevinden zich in de bodem en kunnen daar plantenwortels beschadigen. Beide worden gezien als plaagdieren voor een gezonde tuin. Helemaal wanneer je voor je plezier een fruitboomgaard of moestuin hebt aangelegd. Er zijn verschillende maatregelen die je kunt nemen om fruitmotten en engerlingen te bestrijden én te voorkomen.

1. Feromoonvallen

Wist je dat je fruitmotten kan vangen door middel van feromonen? Feromonen zijn geurstoffen die ervoor zorgen dat je iemand aantrekkelijk vindt. Bij een feromoonval worden deze geurstoffen van het vrouwelijke fruitmotje verspreid. De mannelijke fruitmot ruikt dit en wordt door de geurstof in de val gelokt. Door de mannetjes af te vangen, kunnen er geen eitjes bevrucht worden, waardoor er dus minder (of geen) fruitmotten in de boomgaard terecht komen. Het is wel belangrijk dat je de juiste feromonen in de val hebt zitten. Als je echt fruitmotten wil afvangen, moeten er dus fruitmotferomonen worden verspreid. Andere feromonen voor bijvoorbeeld de pruimenmot kun je geen fruitmotten vangen. Feromoonvallen zijn niet schadelijk voor het milieu en is geen bestrijdingsmiddel. Als je dus al fruitmotten hebt, zal je een bestrijdingsmethode moeten toepassen. Het is dus belangrijk om te weten welke mot zich ophoudt in je fruitboom.

2. Aaltjes tegen engerlingen

Engerlingen bevinden zich in de grond en vreten zich vol aan de wortels van je planten en gazon. Dit hebben zij nodig om te kunnen groeien en uiteindelijk een kever te worden, zoals een meikever, junikever en rozenkever. Deze keversoorten leggen eitjes aan de wortels van het gras. Je kan gemakkelijk ontdekken of er engerlingen in het gras bezig zijn door aan de rand van dood gras te graven. In de aarde zal je dan de larven ontdekken. Vogels eten engerlingen, dus als je veel vogels hebt die je gras omploegen, dan zou je zomaar deze larven in de tuin kunnen hebben. Je kan engerlingen op biologische wijze bestrijden met aaltjes. Aaltjes zijn kleine wormpjes die de keverlarven op bacteriële wijze vergiftigen. Hierdoor gaat de larve dood. Wanneer aaltjes niets meer hebben om te bestrijden, sterven ze vanzelf. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat er dan weer aaltjes in je gazon achterblijven. Aaltjes zitten vaak in een kleisubstantie of zijn gevriesdroogd. Door water erbij te doen, komen ze weer tot leven. Je kan daarna je gazon met het mengsel besproeien en de aaltjes doen de rest.

3. Bevorder biodiversiteit

Het is goed om de biodiversiteit van je tuin een boost te geven om zo natuurlijke vijanden van fruitmotten en engerlingen aan te trekken. Sluipwespen bijvoorbeeld zijn zeer effectief tegen fruitmotten. Dit is een biologische manier om de eitjes van de fruitmot te bestrijden. Deze kun je zelf introduceren aan je tuin, maar ook aantrekken door (liefst) gele nectar gevende bloemen en bloeiende kruidenplanten te planten. Tuinvogels als spreeuwen, merels en eksters eten graag engerlingen. Dat geldt overigens ook voor egels. Vogels kun je met vogelvoer, vogelbadje en vogelhuisjes naar de tuin lokken. Egels houden van een beschutte, overwoekerde plek in de tuin. Ze kunnen je daarnaast zelfs helpen bij andere plagen in de tuin, zoals naaktslakken.

4. Schoon en opgeruimd

Ongedierte houden van wanorde in de tuin. Natuurlijk is het goed om voor de biodiversiteit de natuur in je tuin een beetje zijn gang te laten gaan. Toch is voor plaagdieren als muizen en ratten een opgeruimde tuin veel minder aantrekkelijk. Verwijder daarom regelmatig tuinafval, dood plantenmateriaal en rottend fruit. Je kan dit weer wel op een vaste plek verzamelen om zelf compost te maken.

5. Dek fruitbomen af

Het is geen waterdichte methode, maar het kan helpen om de fruitmot te weren bij de fruitbomen door de bomen af te dekken met een insectennet. Fruitmotten leggen namelijk eitjes op fruit, waardoor er dus wormen in je vruchten terecht kunnen komen.

6. Hou de bodem gezond

Een gezonde bodem kan helpen om engerlingen te voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor voldoende beluchting, vermijd wateroverlast en voeg organisch materiaal toe om de bodemstructuur te verbeteren.

7. Controleer de tuin

Fruitmot gespot of verkleurde grasplekken gezien? Handel dan meteen. Vroege interventie kan de schade beperken en de verspreiding van plagen verminderen.

8. Rotatie van gewassen

Heb je een moestuin en last van engerlingen? Het helpt om jaarlijks de locatie van bepaalde gewassen te veranderen. Dit kan helpen bij het verminderen van problemen met engerlingen en andere bodeminsecten.

Let wel: fruitmotten en engerlingen zijn ook onderdeel van de natuur. Wij ervaren ze als plaagdieren, omdat ze onze oogst en gazon beschadigen. Zie je ze liever verdwijnen, dan is het goed om voor biologische bestrijdingsmiddelen te kiezen, zodat je de rest van je tuin niet aantast. Hiervoor kun je altijd advies vragen bij een tuinexpert, zoals een tuinder of hovenier. Zo kom je het snelst van fruitmotten en engerlingen af.